To je to što me zanima!

Curiosity je dobio novu 'metu': Istraživat će misteriozne dine

Nakon Zemlje, Mars je prva prilika za direktno proučavanje dina, a maleni rover ovih dana približit će se prvoj i pokušati otkriti koliko su drugačije od Zemljinih
Vidi originalni članak

U svojem istraživanju Marsa, rover Curiosity dosad je bio uglavnom fokusiran na promjene koje je Crveni planet prolazio prije više milijardi godina. Sada će iskoristiti priliku kako bi proučavali moderne geološke aktivnosti na Marsu te će istražiti tamne pješčane dine koje su visoke poput katnice, a široke kao nogometno igralište.

NASA

Aktivne dine dosad smo u Sunčevom sustavu mogli proučavati jedino na Zemlji, no u sljedećih nekoliko dana do njih će stići i Curiosity. Ove dine pomiču se oko metar na godinu, a NASA  se nada da će im opažanja rovera pomoći da bolje razumiju taj sloj pješčenjaka. 

U ponedjeljak se nalazio oko 200 metara od prve dine, a kako se približava prati brzinu vjetra i smjer. Potom ga čeka uzimanje uzorka i analiza u vlastitim instrumentima.

- Ove dine imaju drugačiju teksturu od dina na Zemlji. Nabori su puno veći na vrhu i ne znamo zašto. Imamo modele koji se temelje na nižem tlaku zraka, ali da bi se čestice počele micati treba snažan vjetar. Sada ćemo imati prvu priliku kako bi to sve detaljno proučili - rekao je Nathan Bridges sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • ab ovo 17.11.2015.

    možda i nađu nešto što će smjeti objaviti

  • Pametna ovca 17.11.2015.

    Pa kad je već gore onda neka istražuje.

  • sanader13 17.11.2015.

    ako ameri nadu naftu na marsu napast ce ga

Komentiraj...
Vidi sve komentare