To je to što me zanima!

Dinosaur s vampirskim zubima i opakog lica volio je jesti biljke

Dinosaur veličine mačke živio je prije 200 milijuna godina u Africi, bio je biljojed, a opaki zubi služili su mu za trganje biljaka i natjecanje s drugim mužjacima
Vidi originalni članak

Imao je kljun s očnjacima poput vampira, oštre bodlje i lice koje samo majka može voljeti. Radi se o novoj vrsti dinosaura koju su otkrili znanstvenici i nazvali je pegomastax africanus. Iako bi to bilo teško povjerovati zbog njegove opake vanjštine, ovaj je prapovijesni dinosaur  bio biljojed veličine mačke, a živio je prije 200 milijuna godina. 

Otkrili su ga tek nedavno među raznim fosilima pronađenim na jugu Afrike prije 50-ak godina. Ovaj mališan je posljednji dodatak grupi dinosaura nazvanoj heterodontosauri (gušter s različitim zubima). Opaki zubi vjerojatno su mu služili  kako bi mogao komadati bilje ili probiti voćke da dođe do ploda, smatra Paul Sereno sa sveučilišta u Chicagu. On je usporedio zube s ostalim dinosaurima mesožderima te današnjim biljojedima koji imaju kljove. Zaključio je kako se radi o zubima koji su prije služili za samoobranu i natjecanje s drugim mužjacima, a ne za komadanje mesa.

Maleni dinosauri su živjeli uz šumske rijeke na jugu Afrike, u vrijeme kad se Pangea počela komadati na  dvije mase, piše National Geographic. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Gušter_1 04.10.2012.

    Dinosauri nisu bili baš previše različiti od današnjih životinja.Isto kako neke vrste sisavaca biljojeda kao slonovi imaju slične kljove,imali su ih i mali dinosauri ornitopodi,i služili su im za sličnu svrhu kao i modernim životinjama,kako piše u članku,za otkidati tvrde biljke i natjecanje između mužjaka.Neobični zubi i čeljusti nisu bili rijetki među dinosaurima,evo još par primjera:incisivosaurus(http://walkingwith.wikia.com/wiki/Incisivosaurus),spinosaurus(http://en.wikipedia.org/wiki/File:Spinosaurus_skull.jpg),masiakasaurus(http://en.wikipedia.org/wiki/Masiakasaurus).

  • Galeb i ja 04.10.2012.

    Sigurno su mu nasli trbuhu malo mrkve okupusa.

  • NeNormalan 04.10.2012.

    Ista moja punica.

Komentiraj...
Vidi sve komentare