To je to što me zanima!

Dinosauri, koji su bili predci ptica, bili su isključivo biljojedi

Coelurosauri su bili najinteligentnija skupina dinosaura koju se smatra predakom modernih ptica, a znanstvenici tvrde da su njihova usta zamijenili kljunovi
Vidi originalni članak

Iako je Tiranosaur Rex sa snažnim čeljustima mogao bez problema rastrgati životinju, 90 posto njegovih najbližih srodnika hranilo se isključivo grickajući lišće. Od 44 vrste teropoda znanstvenici su otkrili da se šest glavnih vrsta hranilo isključivo biljkama te da su oni preci većine pernatih dinosaura i modernih ptica koje se ne hrane mesom. Tiranosaur Rex i drugi dinosauri mesožderi zato se mogu promatrati kao iznimka, a ne pravilo.

Coelurosauri su bili vrsta dinosaura teropoda koja se smatra predakom ptica, a način prehrane im je omogućio da prežive i istraže okoliš te postanu najuspješnija grupa dinosaura kroz razdoblje krede, prije 145 do 65 milijuna godina. Bili su najinteligentnija skupina dinosaura, ali i jedna od najmanjih grupa, a istraživanje njihova zubala pokazalo je da su se hranili isključivo biljkama. Vrsta je tijekom vremena izgubila zube koje je zamijenio kljun, a on se razvio u bezbroj oblika i omogućio veliku raznolikost u prehrani mnogih modernih ptica.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • smaksim7 27.12.2010.

    'predci'??? zar se ne piše 'preci'

  • 666999 23.12.2010.

    Ako je Tiranosaur Rex bio mesojed, a 90 % njegovih srodnika biljojedi onda nisu iskljucivo biljojedi nego vecinom biljojedi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare