To je to što me zanima!

Disney vara mozak: Na ekranu ćemo osjetiti površinu meduze

Disneyjevi znanstvenici su razvili sustav koji vibracijama vara mozak kako bi mislio da prst ne dira ravni ekran već primjerice površinu jabuke, ananasa ili meduze
Vidi originalni članak

Ekrani osjetljivi na dodir učinili su čuda za interaktivnost sadržaja i raznih vizualnih sučelja, ali nešto je nedostajalo. Ekran je uvijek bio samo ekran, ravna površina koja našim vrhovima prstiju nije ništa govorila. Čini se da je Disney toga bio jako svjestan te su se bacili na razvoj ekrana koji će našim prstima govoriti više o teksturama na ekranu i to kroz elektro-vibracijsku tehnologiju. 

Neki su uređaji mijenjali oblik, ali se pritom i mijenjala slika te su bili potrebni dodatni pokretni elementi. Disney želi koristiti napon i lagane vibracije na bilo kojem dijelu ekrana, a te vibracije nas varaju kako bi mislili da se radi o kvrgama, crtama, rubovima predmeta ili drugim teksturama. Navode i da bi se taj algoritam za stvaranje vibracija lako mogao ugraditi u postojeće ekrane. 

- Naš mozak određenu 3D površinu vidi kao takvu uglavnom iz informacija koje je dobio preko rastezanja kože - kaže Ivan Poupyrev za BBC. Znanstvenici u Disneyjevu laboratoriju u Pittsburghu odlučili su tako prevariti mozak te vibracije na ekranu umjetno rastežu kožu iako se dodiruje ravna površina. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • deSSy 09.10.2013.

    hmm nesto kao ovo (haptic feedback) http://www.youtube.com/watch?v=FiCqlYKRlAA

  • ayayay 08.10.2013.

    A gde je pečat

  • bameg 08.10.2013.

    Nakon svih onih pornografskih slika koje su ubacivali u crtiće više im ne vjerujem ni da izmisle čistu vodu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare