To je to što me zanima!

Dizajnirali su čašu iz koje se u svemiru može ispijati viski

Ballantine's je dizajnirao "svemirsku čašu" koja će sigurno pričekati još neko vrijeme da bi je testirali u bestežinskom stanju, ali kažu da prototip funkcionira
Vidi originalni članak

Pravi ljubitelji viskija znaju da se u njemu može uživati na nekoliko načina, ali ispijanje iz vrećice sa slamkom sigurno nije taj. Zbog toga su u Ballantine'su dizajnirali 'svemirsku čašu' za kapetane svemirskih brodova u budućnosti. U suradnji s tvrtkom Open Space Agency kreirali su čašu iz koje će se viski moći ispijati u bestežinskom stanju, a dok ne dođe na red da je i stvarno neki astronauti ponesu, sasvim će dobro funkcionirati na Zemlji.

Ballantine's

Testirali su nekoliko različitih rješenja dok se nisu odlučili za spiralnu konveksnu podlogu koja može stvoriti dovoljnu površinsku napetost kako bi zadržala piće. "Stakleni" dio čaše je 3D-printana medicinska plastika, a u bazi se nalazi i magnet pomoću kojeg će čaša ostati na stolu. U bazi je i nepovratni ventil kroz koji se može spojiti vrh boce da se natoči piće. Tekućina koja je u čaši do vaših usta će doći kroz kanalić na rubovima čaše koji je zatvoren usnikom.

Cijeli su projekt opisali na Mediumu , gdje navode i kako su prototip testirali u ZARM tornju u Bremenu, koji se koristi za testiranja u uvjetima mikrogravitacije.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • CptNemo 09.09.2015.

    Šta fali potegnut iz boce? Neš ti "izuma" :P

  • CopyPaste 08.09.2015.

    Jos da astronautima dopuste piti whiskey, i to je to.

  • muki2805 08.09.2015.

    bas si razmisljam jbt zasto nema toga jos....sad cu lakse spavat radi ove info!

Komentiraj...
Vidi sve komentare