To je to što me zanima!

Djed Mraz dobio vlastiti bazen: 'Sjeverni pol postao je jezero'

Ispred jedne automatske kamere kod Sjevernog pola formiralo se jezero duboko tek 30 cm. Ovo nije prvi put, a nije ni najveće jezero. Ovaj srpanj topliji je od prosjeka
Vidi originalni članak

Prvo što nam pada na pamet kada se priča o Sjevernom polu su ledena prostranstva i ekstremna hladnoća, no trenutno stanje prilično je drukčije od onog što bi očekivali na vrhu svijeta. 

Zbog dva tjedna visokih temperatura i otapanja leda formiralo se jezero. Kako prenosi USA Today, jezero je duboko oko 30 centimetara. Temperature su početkom srpnja bile 1 do 3 stupnja više od prosjeka za ovo doba godine, kada je ionako toplije te se jezero počelo formirati od 13. srpnja. Ovo jezerce prima još više zračenja sa Sunca, no što bi primao led, te bi se moglo i proširiti. 

No, ovo nije prvi put da su znanstvenici uočili da se na Sjevernom polu formiralo jezero, niti je ovo najveće. James Morison iz opservatorija koji prati uvjete na Sjevernom polu za Atlantic je rekao kako je bilo puno većih jezera, a zbog širokokutnih leća izgledaju još većima.

Očekuje se da će led na Arktiku dodatno okopniti zbog Arktičke ciklone koja se formira nad područjem, a očekuju se vjetrovi brzine 75 do 100 km/h. Lani u kolovozu na tom je području uništeno oko 800.000 kvadratnih kilometara leda. Atlantic dodaje da otapanje leda ove godine nije na razini prošle. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • drunkyduck 26.07.2013.

    Djedica ide s gliserom ove godine :)

  • AntonTrdić 26.07.2013.

    tko je ovo pisao vidi se da je prošao samo osnovnu

  • toma789 26.07.2013.

    Poruka novinaru: Daj još jedanput pročitaj taj članak. On je bez glave i repa, kao da je pisala nepismena osoba koja nikada u životu nije napisala nijedan članak na Hrvatskom i kao da nemaš blage o čemu si pisao. Kaj ti je to google translate preveo, a ti si samo copy-paste-ao?

Komentiraj...
Vidi sve komentare