To je to što me zanima!

Druga Zemlja? Otkrili solarni sustav koji izgleda kao i naš

Znanstvenici su 10.000 svjetlosnih godina od nas otkrili solarni sustav s tri planeta, koji su položeni kao u našem i okreću se oko zvijezde slične našem Suncu
Vidi originalni članak

Naš solarni sustav prilično je poseban po svojoj konfiguraciji s osam planeta koji su u pravilnim orbitama kao trkači na atletskoj stazi. Usporedbe radi, većina egzoplaneta otkrivenih proteklih godina, osobito onih s divovskim planetima, imaju puno nepravilnije orbite. 

Sada su istraživači s MIT-a te sveučilišta Kalifornija i drugih institucija otkrili prvi solarni sustav s orbitama kao u našem. Sustav je udaljen 10.000 svjetlosnih godina, a u njegovu središtu je i zvijezda Kepler-30, velika poput našeg Sunca.

To sunce, kao i naše, rotira oko vertikalne osi, a njegova tri planeta su u istoj ravnini.

- U našem sustavu putanje planeta paralelne su s putanjom Sunca, što ukazuje na to da su vjerojatno formirani od rotirajućeg diska. U ovom sustavu imamo istu stvar - kaže Roberto Sanchis-Ojeda s MIT-a. Ovo otkriće ukazuje na to da naš sustav nije nastao slučajno.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • cico-d 29.07.2012.

    neka mi kažu ko je to vidio ?

  • ZMIJA1 27.07.2012.

    tamo se možemo jedino teleportirati

  • user_104151 27.07.2012.

    ono sto ja mislim je da oni samo prodavaju nama lafinu kako su bas mogli to sve saznat a toliko udaljeno a dok jos uvijek je mars upitan nemaju pjma o njemu na mjesec neidu od 72g iii ma dajj

Komentiraj...
Vidi sve komentare