To je to što me zanima!

Fascinantne snimke: Što se sve krije ispod površine Jupitera...

Dramatična slika turbulencija koje je otkrila NASA-ina letjelica Juno pokazuje kako je jednako čudna i turbulentna kao i sama površina najvećeg planeta u Sunčevom sustavu
Vidi originalni članak

Unatoč brojnim istraživanjima Jupiterove površine, do sada se nije mnogo toga znalo o tome što se krije ispod njegove površine. 

Nova otkrića baziraju se na gravitacijskim mjerama visoke preciznosti te pokazuju da su pruge i pojasevi na površini nastali kao posljedica izrazito snažnih vjetrova koji prodiru i do 3000 kilometara ispod površine. 

Misija Juno je tako djelomično uspjela odgovoriti na pitanje ima li planet jezgru, obzirom da se otkrilo kako se čak 96 posto unutrašnjosti planeta rotira kao čvrsto tijelo, iako sastavljeno od guste smjese vodika i helija. 

Gravitacijsko polje planeta iznenađujuće je asimetrično, a istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature opisalo je, osim njega, i atmosferu, unutarnji sustav i polarne ciklone. 

NASA-ina letjelica Juno došla je do Jupitera 2016. godine nakon čak 5 godina putovanja i prijeđenih 2,9 milijardi kilometara. Iako je originalan plan bio završiti misiju u srpnju, NASA trenutno razmišlja o tome da ju produlji, piše The Guardian. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Idi na 24sata

Komentari 54

  • 10.03.2018.

    Ovima 95 % oceana nepoznanica , a brljaju o istraživanju Jupitera , Lol !

  • 08.03.2018.

    jupiter treba istraživati dalje.. no volio bi da snime bolje jupiterov mjesec europa ima oceana ispod leda

  • realista 7 08.03.2018.

    Tamo treba odnjeti i ispeci janje da dobije zlatno zutu boju

Komentiraj...
Vidi sve komentare