To je to što me zanima!

Filmska priča: Philae potvrdio da je uzeo uzorak tla s kometa

Nisu im radili potisnici ni harpuni kojima bi se zakvačio pa je Philae imao i niz od tri slijetanja na komet. Završio je na boku, no uspio je obaviti znanstvenu misiju
Vidi originalni članak

Iako su izgledi bili debelo protiv njega, maleni robot Philae uspio je obaviti cijelu znanstvenu misiju na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko. U zadnjem nizu podataka poslao je potvrdu da je njegova bušilica radila, ali i sva mjerenja koja je obavio prije no što je otišao u "zimski san", odnosno ostao praznih baterija. 

Njegovi solarni paneli jednostavno nisu primali dovoljno Sunčeve svjetlosti i sonda se pripremala za ulazak u hibernaciju, ali je uspjela obaviti misiju, u pravom holivudskom stilu. 

U tom zadnjem nizu podataka su mjerenja instrumenta COSAC, koji je bušilicom uzeo uzorak tla u potrazi za organskim molekulama. Pronađu li ih, to bi mogao biti novi dokaz da sastojci bitni za nastanak života mogu putovati svemirom. Kometi koji ih nose preostali su nakon formiranja planeta u našem sustavu.

- Podaci koje su prikupili Philae i Rosetta promijenit će znanost o kometima - rekao je Matt Taylor iz Europske svemirske agencije, piše Guardian

ESA

Iako je Philae sada u dubokoj hibernaciji, još postoji šansa da ga probude. Komet se trenutno nalazi daleko iza Marsa, ali u kolovozu sljedeće godine bit će bliži Zemlji i bit će bliže Sunčevoj svjetlosti.

- Nadamo se da će u kasnijoj fazi misije biti još prilike da se Philae probudi. Možda, kad budemo bliže Suncu, solarni paneli prikupe dovoljno energije da se sonda probudi i uspostavi komunikacija - rekao je Stephan Ulamec. 

U međuvremenu su znanstvenici počeli analizirati podatke koje su primili s letjelice. Prvo izvješće mogli bi objaviti sljedećeg mjeseca na skupu geofizičara u San Franciscu. Rosetta će i dalje ostati u orbiti kometa i tijekom sljedećih 20 mjeseci će obavljati svoja mjerenja i osluškivati hoće li se maleni robot probuditi. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • ZvonimirMlinarić 16.11.2014.

    Ovo je ogroman uspjeh, ali nećemo mi još dugo godina kolonizirati nešto. Stvar je u tome da mi nemamo realnu percepciju svemira oko nas. Ovaj komet je zapravo nevjerojatno blizu Zemlje(oko 27 svjetlosnih minuta) u svemirskim razmjerima, a mi smo putovali 10 godina do njega. Zamislite što je s planetom koji je udaljen nekoliko svjetlosnih godina...

  • Lopov Jack 16.11.2014.

    Nije se još ugasil pokušavaju okrenuti glavu prema suncu da se napuni ali i ovo je napredak

  • alan ford_1 16.11.2014.

    Žao mi je tog robotića.

Komentiraj...
Vidi sve komentare