To je to što me zanima!

Ford napravio šiltericu koja bi vozačima mogla spasiti život

Ako spuste glavu kad im se prispava, šilterica bi mogla probuditi vozače. Iako je kapa prototip, u Fordu vjeruju da će uskoro krenuti u masovnu proizvodnju
Vidi originalni članak

Vozači kamiona satima voze do odredišta i umorni znaju sjesti za volan. Najnovija obična šilterica mogla bi im spasiti živote tako što bi ih “protresla” i razbudila kad su za volanom.

Povodom 60. obljetnice proizvodnje kamiona u Brazilu, Ford je predstavio kapu koja razbuđuje vozače. S agencijom GTB istraživali su pokrete glave vozača kamiona kad im se spava i kad su umorni, kako bi ih razlikovali od pokreta glave u vožnji, poput gledanja retrovizora, kontrolne ploče, pojačavanja glazbe... Skupili su informacije te kapu SafeCap opremili akcelerometrom i žiroskopom koji prate pokrete glave tijekom vožnje. Kapa radi tako da, ako umorni vozač spusti glavu, vibrira te daje zvučne i svjetlosne efekte koji bi trebali razbuditi vozača te upozoriti ga da stane i odmori se. Trenutačno je riječ o prototipu kape i nije poznato hoće li krenuti u masovnu proizvodnju.

- SafeCap je projekt koji je započeo na lokalnom tržištu, no vidimo njegov potencijal diljem svijeta. Nakon što završimo testove u Brazilu, cilj nam je podijeliti projekt s drugim zemljama - rekao je Oswaldo Ramos, Fordov voditelj prodaje, marketinga i servisa u Brazilu.

Inače, Ford ne prestaje s inovativnim projektima. Početkom ove godine predstavili su krevetić dizajniran za bebe koji pruža osjećaj vožnje u autu. Kako bebe i djeca često brže zaspe u vožnji, ovaj krevetić bi trebao roditeljima olakšati uspavljivanje.     

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Živjela cenzura! 09.11.2017.

    To će samo dati povod umornim vozačima da voze.

  • geodeta2394 09.11.2017.

    Za one koji pišu gluposti kapa nije osmisljena da bi vas držala budnima duže nego u slučaju da zaspite trgne vas iz sna i upozori da stanete odspavati, to je isto kao da pišete da je glup zračni jastuk jer vam dopušta da se sudarate

  • 09.11.2017.

    ovo je dobro valjda će pomoć

Komentiraj...
Vidi sve komentare