To je to što me zanima!

Fosil star oko milijardu godina otkriven na škotskim stijenama

Pronađeni fosil pokazatelj je da je prijelaz iz jednostavnijih u kompleksnije oblike života započeo ranije nego što se mislilo, a s njim i razvoj života na kopnu
Vidi originalni članak

Ostatak jednog od prvotnih oblika na Zemlji pronađen je na stijenama u okolici jezera Torridon na zapadnoj obali Škotske, a predstavlja ključan trenutak u evoluciji u kojem su bakterije postale kompleksnije i sposobne za fotosintezu i spolno razmnožavanje. Fosil star oko milijardu godina sadrži sačuvane oblike organizma koji su živjeli na dnu morskog jezera, odakle su dospjeli iz mora, a znanstvenici vjeruju kako su se iz njega razvile zelene alge, prenosi Daily Mail.

- Otkriće ovog fosila pokazuje da je prijelaz iz jednostavnih organizama u kompleksnije oblike života započeo prije više od milijardu godina, što je mnogo ranije nego smo pretpostavljali - rekao je pročelnik odjela za znanost na Sveučlištu Oxford, profesor Martin Brasier.

Za razliku od predaka bakterija, pronađene stanice imale su razvijene strukture poput jezgre, kao i mehanizme potrebne za fotosintezu. Osim toga, ti su organizmi bli sposobni i za spolnu reprodukciju, što je dodatno ubrzalo evoluciju.

- Oduvijek smo pretpostavljali da je život nastao u oceanima, a pronađeni fosil još je jedan dokaz razvoja kompleksnijih vrsta života u blizini mora, što nam pokazuje da je i razvoj života na kopnu započeo mnogo ranije nego što smo mislili- rekao je suvoditelj istraživanja, dr. Charles Wellma sa Sveučilišta Sheffield.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • HedaAgić 06.07.2011.

    Poštovani, lijepo je vidjeti zanimljivosti i novine iz paleontologije jer na žalost te su teme premalo zastupljene u hrvatskom društvu. No molila bih vas da kad slijedeći put budete prenašali znanastvene vijesti *pomnije proučite* temu o kojoj pišete. Već se dugo vremena zgražam nad izrazito lošom kvalitetom tzv. "znanstvenih vijesti" po domaćim dnevnim pa i tjednim listovima, no ovoga puta nije moglo ostati samo na tihoj ljutnji. Naime, Dr Brasier je bio jedan mentora moje magistarske radnje iz paleobiologije (na UCL-u) i detaljnije sam upoznata s torridonskim nalazima. Prvo, fotosinteza se razvila puno ranije od 1Ga: još u Arhaiku otprilike prije 2.4 Ga i izazvali poznatu 'revoluciju kisika'. Zelene alge su puno napredniji, eukariotski organizmi dok su torridonsko organizmi datirani na razdoblje prije razdvajanja nadcarstva Eukarya uopće na alge, gljive itd. Da ste pročitali rad oxfordske grupe, znali bi da su se iz njih mogle razviti alge kao biološko kraljevstvo, ne zelene alge što je mlađa grupacija. No fotosintetički organeli, koja su mnogo starija svojstva (npr. u svome se doktoratu bavim fosilnim organizmima fotosintetičarima od prije 1.6 Ga sve do Kambrija) nisu novost. Kompleksnijih oblika života (eukariota, dakle s pravom jezgrom), u fosilnom zapisu ima i ranije. Bit Torridona je iznimno rana kolonizacija kopna do strane predaka lišajeva, ranih eukariotskih stanica, gdje su uvijeti bili veoma teški, te kako je to utjecalo na paleoklimu pa i na proterozoička ledena doba (Snowball Earth), na što ste uopće niste osvrnuli. Žao mi je što ranije nisam naišla na ovaj članak. Senzacionalistički naslovi možda vam i mogu privuči čitateljstvo, ali onda barem to potkrijepite točnim podatcima. U nadi da će se zastupljenost znanosti u medijima poboljšati, Heda

  • apis 22.04.2011.

    tako je moslavko, slažem se sa tobom!!

  • moslavko 21.04.2011.

    Ne znam čitaju li i pišu komentare samo teenager-i, ali je u svakom slučaju zanimljivo usporediti broj komentara o ljubavnim vezama u BB kući i nezainteresiranost većine čitatelja za teme iz područja znanosti. Ovakvih članaka iz kojih možemo nešto više saznati kako smo, i iz čega, nastali trebalo bi biti više. Znam da novine prodaju priče o seksu u BB kući ili razgolićene grudi neke starlete, ali ima puno čitatelja koje zanimaju i vijesti iz znanosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare