To je to što me zanima!

FOTO Interaktivna karta drevne Zemlje: Evo kako je Hrvatska izgledala u vrijeme dinosaura

Globus prikazuje Zemlju kako je izgledala od prije 750 milijuna godina pa sve do danas
Vidi originalni članak

Na jednostavnoj interaktivnoj karti možete vidjeti kako je vaša lokacija izgledala u vrijeme dinosaura i kasnije, a sve što trebate je upisati svoju adresu.

Korištenjem karte drevne Zemlje – besplatno dostupne OVDJE – možete jednostavno kliknuti kroz ove kolosalne promjene i vidjeti kako se Zemlja pojavljivala kroz eone. 

Izgled Zemlje, kakvu poznajemo, relativno je nov. Kopno i more koje danas vidimo – Europe, Azije, Amerike, Afrike, Antarktike proizvod su ogromnih tektonskih ploča koje se spajaju poput slagalice. 

Međutim, ovi se dijelovi slagalice pomiču vrlo sporo. Tijekom nekoliko milijuna godina kopnene mase Zemlje mogu učiniti to da ona izgleda kao potpuno neprepoznatljiv planet. 

POTIČE IZ MONGOLIJE Otkrili novu vrstu dinosaura: Natovenator bio je građen kao guska i mogao je dobro plivati

Alat je izradio Ian Webster uz pomoć podataka o tektonskim pločama i paleogeografskih karata CR Scotesea iz projekta PALEOMAP. 

Otvara pogled na naš planet od prije 240 milijuna godina, ali možete odabrati prikaze od prije 750 milijuna godina sve do danas. 

Za korisnike stolnih računala, ako držite lijevu i desnu tipku na tipkovnici, možete čak gledati kako se kontinenti raspadaju i na kraju formiraju oblik kakav danas poznajemo.

Karta također sadrži opcije koje vam omogućuju da vidite važne trenutke u povijesti života na Zemlji, kao što su prvi kralježnjaci, prvi hominini i izumiranje dinosaura. 

JURSKI PARK U ISTRI Veliko otkriće: U Svetom Mikuli pronašli tragove stopa dinosaura stare 90 mil. godina!

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Zemaljski Cirkus 30.12.2022.

    Dinosaurima je u ono vrijeme bilo super jer nije bilo HDZa i SDPa.

  • Vjevegrica 30.12.2022.

    nemaju pojma kaj je bilo prije 100 godina, koga oni farbaju s kartama....

  • Jocker777 30.12.2022.

    Jel to Manolić slagao kartu?🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare