To je to što me zanima!

Genijalac Formule 1 napravio svoj auto, superbrzi 'usisavač'

Gordon Murray Automotive T.50 bit će najneobičniji superautomobil. Osjetno lakši od konkurencije, s atmosferskim motorom koji se vrti 'kao lud' i s ventilatorom umjesto spojlera
Vidi originalni članak

Lgendarni Gordon Murray u karijeri je dizajnirao neke od najboljih F1 bolida u povijesti, između ostalih dominantne McLaerene s kojima su Senna i Prost osvojili tri naslova.  


Godine 2007. osnovao je svoju tvrtku koja je prošlog tjedna predstavila spektakularni cestovni hiperautomobil T.50. Mnogi su ga odmah prozvali “usisavačem” jer na stražnjem dijelu auto ima ventilator koji usisava zrak ispod automobila i tako ga gotovo “lijepi” na cestu. Istu ideju primijenio je prije 42 godine na bolidu BT46B koji je bio toliko dominantan da su ga zabranili već nakon jedne utrke.

Novi T.50 bi prema riječima konstruktora trebao postati supersautomobil s najboljom aerodinamikom svih vremena. Ima 4-litreni V12 atmosferski motor koji razvija 663 KS i vrti se do nevjerojatnih 12.100 okretaja u minuti.

Podataka o ubrzanju i maksimalnoj brzini još nema, no jasno je da će mnogo bitnija biti brzina u zavojima. T.50 teži samo 986 kg. Proizvest će 100 primjeraka, po cijeni od 2,6 milijuna eura bez poreza. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Relano_Objektivni 03.09.2020.

    Pfff opere ga moja duja neš ti auta

  • Rafo 02.09.2020.

    BT46B (bolid formule 1) nije bio zabranjen budući da je napravljen po svim pravilima F1. Nakon jedne uspješne utrke te bolide povukao je sam Berni Ecclestone iz razloga da izbjegne sukobe s ostalim šefovima momčadi.

  • strikan3 02.09.2020.

    Sve super, samo ne znam tko bi me ovako teškog mogao izvući van iz toga...

Komentiraj...
Vidi sve komentare