To je to što me zanima!

Google i NASA razvijaju robote koji sami znaju letjeti kroz ISS

NASA i Google poslat će ovog ljeta na postaju u orbiti leteće robote koji će moći raditi 3D karte svojeg okoliša i tako im omogućiti da se autonomno kreću u ISS-u
Vidi originalni članak

Budućnost je zakon, kaže Google , koji pomaže NASA-i kako bi njihovi lebdeći roboti na Međunarodnoj svemirskoj postaji postali još pametniji.

Velike organizacije surađuju od prošlog ljeta kako bi NASA-ini sateliti SPHERE dobili tehnologiju za izradu 3D karata što bi omogućilo robotima da se kreću puno slobodnije. Trenutno za navigaciju koriste sustav koji se temelji na ultrazvuku i infracrvenom svjetlu.

Svaka " Sfera " opremljena je vlastitim napajanjem, pogonom, računalima i navigacijskom opremom.

Maleni roboti koji asistiraju astronautima bit će opremljeni tehnologijom iza Googleova projekta Tango . Tehnologija koju je predstavio Google, omogućuje telefonu koji je njome opremljen da u stvarnom vremenu izrađuje 3D kartu svog okoliša i tako poboljšava autonomnu navigaciju.

- Zamislite da imate robota koji sam može letjeti unutar postaje, opremljen nekom budućom verzijom telefona - navodi jedan od inženjera Zach Moratto u videu.

Google navodi da bi takvi roboti mogli raditi uz pomaganje astronautima na postaji mogli raditi i na nekim samostalnim poslovima održavanja.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • user_320725 22.04.2014.

    Čudo da se neka ŽENA nije javila i napisala; " Bolje da taj novac date gladnima i siromašnima"

  • CptNemo 22.04.2014.

    Znači SkyNet će ipak nastati u orbiti...XD.

Komentiraj...
Vidi sve komentare