To je to što me zanima!

Google radi na 'satu' koji bez igle može analizirati vašu krv

Prošle godine su iz Googlea objavili da rade na pametnim lećama koje bi mogle mjeriti glukozu, a sada su patentirali uređaj sličan satu koji bi olakšao analizu krvi
Vidi originalni članak

Google je patentirao uređaj sličan pametnom satu koji bi u budućnosti mogao uzeti maleni uzorak vaše krvi bez uboda igle, što bi moglo biti od velike pomoći dijabetičarima koji često moraju i više puta na dan mjeriti šećer u krvi.

Googleov uređaj izgleda poput sata ili ručnog uređaja, a trebao bi predstavljati manje bolno i jednostavnije rješenje dijabetičarima, ali kako se radi o patentu, iz Googlea nema informacija o tome kako bi točno ovo trebalo raditi i hoće li uopće uređaj zaživjeti u stvarnosti. No, opisuje se kako bi sustav trebao imati maleni spremnik u kojem plin pod pritiskom šalje mikročestice koje će probiti kožu kako bi dobili malenu kap krvi. Krv bi se potom usisala na analizu, poput mjerenja šećera u krvi. Spremnik bi se nalazio u uređaju sličnom satu i vadio se po potrebi.

Ovo nije ni prvi put da iz Googlea dolaze vijesti o raznim izumima koji bi pomagali dijabetičarima. Prošle godine su objavili da rade na pametnoj leći koja bi mogla analizirati  razinu glukoze, a rade i na rješenju koje bi mjerilo glukozu, a nosili bi ga poput flastera.

Naravno, kako se radi samo o patentu, teško je reći koliko je Google blizu stvarnom proizvodu, ali i hoće li uopće on zaživjeti u ovakvom obliku. Iz Googlea su za Verge rekli kako su patentirali cijeli niz ideja - neke od njih mogu zaživjeti u stvarnim proizvodima i uslugama, neke ne. Dodaju kako se iz njihovih patenata ne bi trebale izvlačiti najave novih proizvoda.

Google/USPTO

Idi na 24sata

Komentari 2

  • G4ndalf 07.12.2015.

    vrela krv teče mojim venama i za to ne trebam sat

  • nickie 07.12.2015.

    patentiraju nešto što nisu ni razvili samo zato što imaju para da plaćaju patente, patentni uredi bi trebali prestati sa takvom praksom. Danas sutra će netko nešto slično i smisliti a oni će ga sputavati pozivajući se na sličnost sa svojom nikad funkcionalnom idejom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare