To je to što me zanima!

Google za auto bez vozača u Nevadi dobio probne tablice

Vlasti u Nevadi su testirale Googleovu Toyotu Prius i izdale tablice za testno vozilo koje koristi kamere, radare, lasere i druge sustave kako bi se sam kretao gradom
Vidi originalni članak

Googleov automobil koji se vozi sam uskoro će se moći vidjeti na svim cestama u Nevadi, nakon što je centar za motorna vozila u ponedjeljak odobrio prvu registraciju za autonomno vozilo. Odluku su donijeli nakon što su službenici testirali vozilo na cestama i autocestama oko Carson Cityja i Las Vegasa. 

Auto koristi kamere, radarski sustav, lasere i bazu podataka s običnih automobila kako bi se sam uspješno kretao ulicama.

Registracija se odnosi na Toyotu Prius koja koristi tehnologiju koju je razvio profesor sa Stanforda i Googleov potpredsjednik Sebastian Thurn. Kao što se vidi na slici, automobil ima crvenu tablicu s brojem 001 i znakom beskonačnosti. 

- Znak beskonačnosti ovdje je jer je to najbolji način za pokazati automobil budućnosti - rekao je šef centra Bruce Breslow. Dodaje da će crvene tablice imati testna vozila. Kada dođe vrijeme i da javnost koristi ovakva vozila, registracije će biti zelene. 

Zakon koji je stupio na snagu početkom ožujka propisuje da se na cestama mogu voziti i automobili bez vozača te je to prvi takav zakon u SAD-u. Zakon koji regulira autonomna vozila razmatra se i u drugim državama, poput Kalifornije. Senator Alex Padilla, koji je predložio zakon u ožujku, rekao je kako je za većinu nesreća kriv ljudski faktor, a da autonomna vozila mogu brže analizirati okoliš i sigurnije upravljati autom, piše Reuters.

Centar za motorna vozila u Nevadi kaže da su i drugi proizvođači izrazili namjeru da testiraju i razvijaju autonomna vozila u njihovoj državi. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • moon88 10.05.2012.

    volio bi polagat vozacki u ovom :-)

  • Hrvoje Stojčić 09.05.2012.

    Baš naprotiv ja obožavam tehnologiju ali one neke vizije da će automobili letjeti u budućnosti i slične stvari iz filmova me nikako ne privlače :/ To je moje mišljenje, ne kažem ja da sam ja u pravu

  • ッi シ 09.05.2012.

    u kojoj su državi žene najsretnije? - U Nevadi! :P

Komentiraj...
Vidi sve komentare