Obavijesti

Tech

Komentari 10

Google za auto bez vozača u Nevadi dobio probne tablice

Google za auto bez vozača u Nevadi dobio probne tablice
4

Vlasti u Nevadi su testirale Googleovu Toyotu Prius i izdale tablice za testno vozilo koje koristi kamere, radare, lasere i druge sustave kako bi se sam kretao gradom

VIDEO

Googleov automobil koji se vozi sam uskoro će se moći vidjeti na svim cestama u Nevadi, nakon što je centar za motorna vozila u ponedjeljak odobrio prvu registraciju za autonomno vozilo. Odluku su donijeli nakon što su službenici testirali vozilo na cestama i autocestama oko Carson Cityja i Las Vegasa. 

Auto koristi kamere, radarski sustav, lasere i bazu podataka s običnih automobila kako bi se sam uspješno kretao ulicama.

Registracija se odnosi na Toyotu Prius koja koristi tehnologiju koju je razvio profesor sa Stanforda i Googleov potpredsjednik Sebastian Thurn. Kao što se vidi na slici, automobil ima crvenu tablicu s brojem 001 i znakom beskonačnosti. 

- Znak beskonačnosti ovdje je jer je to najbolji način za pokazati automobil budućnosti - rekao je šef centra Bruce Breslow. Dodaje da će crvene tablice imati testna vozila. Kada dođe vrijeme i da javnost koristi ovakva vozila, registracije će biti zelene. 

Zakon koji je stupio na snagu početkom ožujka propisuje da se na cestama mogu voziti i automobili bez vozača te je to prvi takav zakon u SAD-u. Zakon koji regulira autonomna vozila razmatra se i u drugim državama, poput Kalifornije. Senator Alex Padilla, koji je predložio zakon u ožujku, rekao je kako je za većinu nesreća kriv ljudski faktor, a da autonomna vozila mogu brže analizirati okoliš i sigurnije upravljati autom, piše Reuters.

Centar za motorna vozila u Nevadi kaže da su i drugi proizvođači izrazili namjeru da testiraju i razvijaju autonomna vozila u njihovoj državi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta