To je to što me zanima!

Hawking poslao poruku: Bog ne postoji, a ni život poslije smrti

Stephen Hawking je prije smrti snimio poruku za svijet koja je puštena na predstavljanju njegove nove knjige "Kratki odgovori na velika pitanja"
Vidi originalni članak

Hawking je u poruci rekao da su obrazovanje i znanost 'u većoj opasnosti nego ikad prije' i da se ne poštuju stručnjaci.

U svojoj poruci je naveo da su izbor Donalda Trampa za američkog predsjednika i Brexit dijelovi "globalnog revolta protiv stručnjaka, što uključuje i znanstvenike".

Poznati fizičar poručio je kako znanost tek mora riješiti velike probleme svijeta, koji uključuju klimatske promjene, prenapučenost, izumiranje vrsta, uništavanje šuma i onečišćenje oceana.

- Što čeka one koji su sada mladi? Sa sigurnošću mogu reći da će njihova budućnost ovisiti o znanosti i tehnologiji više nego bilo koja ranija generacija.

Potom je u svojoj poruci zamolio mlade da "pogledaju gore u zvijezde, a ne dolje u svoja stopala" te da se zapitaju zbog čega postoji svemir.

Sorry ekipa, ali nema Boga ni zagrobnog života

U isječcima iz njegove zadnje knjige eseja "Kratki odgovori na velika pitanja", Hawking je odgovorio na 10 važnih pitanja:

1. Postoji li Bog?
Ne. Nitko ne upravlja našim svemirom.
2. Kako je sve počelo?
Velikim praskom.
3. Što je u crnoj rupi?
Padanje u crnu rupu definitivno je loša vijest. Ako bi to bila zvjezdana crna rupa, postat ćete špageti prije nego što dođete do horizonta.
4. Možemo li predvidjeti budućnost?
I ne i da. Zapravo, zakoni nam omogućuju predvidjeti budućnost, ali u praksi je to previše teško.
5. Je li putovanje kroz vrijeme moguće?
Prema našem sadašnjem saznanju putovanje u prošlost ne može se isključiti.
6. Hoćemo li preživjeti na Zemlji?
Sadašnji svjetski poredak ima budućnost, ali će biti dosta drugačiji.
7. Postoji li inteligentni život u svemiru?
Postoje oblici inteligentnog života gore. Moramo biti oprezni u odgovoru dok se još ne razvijemo.
8. Trebamo li kolonizirati svemir?
Očekujem da ćemo u idućih stotinu godina moći putovati bilo gdje u Sunčevom sustavu.
9. Hoće li nas nadmudriti umjetna inteligencija?
Umjetna inteligencija će biti jako dobra u postizanju ciljeva, ali ako ti ciljevi nisu usklađeni s našima, imamo problem.
10. Kako da oblikujemo budućnost?
Zapamtite gledati gore u zvijezde, a ne dolje u svoja stopala
Idi na 24sata

Komentari 548

  • 05.11.2021.

    Nadam se i stvarno želim vjerovati da nije u pravu i da postoji nešto nakon smrti 😥

  • Stomaraka 20.10.2018.

    Ja sa sigurnoscu mogu reci da bog postoji i ne samo to.Postoji vise od jednog boga dok su oni istovremeno jedno bice tojest imaju isti moral i temeljne vrijednosti.Birajte.Bog na nebu(kaos svemir),Bog na zemlji (majka zemlja) ili bogovi na brdu Olimp (Zeus,Hades) etc.Razumjem ako mi ne vjerujete jer da bi bas bogovi primjetili i komunicirali sa vama morate imati odredene vrline jer oni ne pricaju sa svakim.Samo sa onima cistog srca.

  • Adam Janjiš 18.10.2018.

    A ima li za sve to "nema ništa" i nešto prasne iz ničega, kakav dokaz, osim teorija, nagađanja, natucanja i formula i izračuna dugih "47" kilometara koje eto razumju samo dva ili tri "PAMETNA" čovjeka na svijetu. A ostatak 8 milijardi, ma glupson do glupsona i ništa ne smiju pitati nego samo "SLIJEPO" vjerovati ovoj "trojici pametnih".

Komentiraj...
Vidi sve komentare