To je to što me zanima!

HDR video s velikih filmskih platna stiže i na male ekrane

Vinili su ponovno u modi, akcijske kamere od sada mogu zumirati, a najbolji mirrorless fotoaparat izoštrit će fotografiju za svega 0,05 sekundi, najavio je Sony u Budimpešti
Vidi originalni članak

Korejski divovi Samsung i LG, na nedavno završenom CES-u, najvećem svjetskom sajmu potrošačke tehnologije koji se početkom svake godine održava u Las Vegasu, istaknuli su kako će njihovi pametni televizori podržavati HDR (High Dynamic Range) tehnologiju, istu onu koja je već godinama dostupna na pametnim telefonima i naprednijim fotoaparatima. Ako ste ikada snimili HDR fotografiju mogli ste iz prve ruke vidjeti zašto je ona bolja od standardne: ima više detalja, boje su bogatije i vjernije, a ukupan je dojam neusporedivo bolji. Nadalje, ako ste unazad godinu dana bili u kinu vjerojatno ste naletjeli na film koji se prikazuje u HDR-u. Cijena kino ulaznice za takve filmove bila je znatno više od standardnih, a veliku razliku u cijeni kinooperateri su pravdali neusporedivo boljom slikom. 

Upravo ova mantra trebala bi biti novi okidač prodaje 4K televizora, pa su u utrku s HDR-om krenuli baš svi. Među njima i japanski tehnološki div koji je u četvrtak u Budimpešti predstavio četiri high-end modela s podrškom za HDR, ali i ostatak game pametnih televizora, audio-video uređaja, kamera...

Prve serije Sonyjevih HDR televizora (XD94, XD93, SD95 i XD95) dolazit će u dijagonalama od 49 pa sve do 85 inča (214,8 cm), a radit će na provjerenom Android OS-u koji se u posljednje vrijeme pokazuje kao najbolja opcija kod pametnih televizora. Dizajn čitave serije je takav da ga se ne bi posramili ni u Appleovom dizajnerskom studiju: bočni profil na velikom je dijelu tanji od daljinskog upravljača, postolje je od brušenog aluminija, a sve kabele moguće je sakriti u inovativnoj poleđini koja se na svom središnjem dijelu može otvoriti. Ove ćete modele lako prepoznati po daljinskim upravljačima s gumbićima za Google Play i Netflix te integriranom mikrofonu. Općenito, ukupan dojam cijele serije je i više nego odličan, no opravdanost kupnje jako upitna zbog male ili nikakve ponude HDR sadržaja.

Slična je situacija i s običnim 4K sadržajem, no unatoč tome potražnja za 4K televizorima nezaustavljivo raste. Očekuje se kako će njihova prodaja sa sadašnjih 7% do 2018. porasti na čak 37%. S druge strane prodaja fotoaparata u drastičnom je padu. Kompaktne kamere više nitko ne kupuje zbog pametnih telefona, a SLR-ove iz jednostavnog razloga što jednom kad ga kupite novi vam više ne treba sljedećih deset godina. Stoga se tržište okrenulo mirrorless aparatima: manji su od SLR-ova, povoljniji, brži i znatno jednostavniji za korištenje. 

Najnoviji Sonyjev model α6300 snima fotografije s 24,2 megapiksela i trenutačno je najbrži fotoaparat na svijetu: fokusira sliku za svega 0,05 sekundi, gotovo trenutačno. Nadalje, ima rekordnih 425 fokusnih točaka, odnosno pokriven je gotovo svaki dio fotografije i može snimiti do 11 sličica u sekundi. Nažalost, na prezentaciji nije bio dostupan demo primjerak pa ne možemo sa sigurnošću potvrditi impresivne performanse na papiru. Cijena za Hrvatsku također nije poznata, no u Americi kreće u prodaju tijekom ožujka po cijeni od oko 1000 dolara. Kamera će biti kompatibilna s novom serijom objektiva koji će nositi oznaku G master. 

HDR-AS50 novi je model u Sonyjevoj ponudi akcijskih kamera. Snimat će s 11,1 megapiksela, a za razliku od ostalih ima podesivi kut snimanja, mogućnost digitalnog zumiranja i stabilizaciju slike u čak pet osi. Već se prodaje u Europi po cijeni od 220 eura. U paketu će biti i kućište koje omogućuje zarone do 60 metara dubine bez straha od vode. 

U jednoj od četiri demo soba Sony je predstavio prijenosne zvučnike za DJ-eve, novu ponudu bluetooth slušalica i malih prijenosnih zvučnika. Većinu okupljenih najviše je zaintrigirao gramofon koji može konvertirati glazbu sa starih vinila u digitalne audio zapise visoke kvalitete, koje potom možete reproducirati na računalu, prijenosnom playeri ili automobilu. Da se davno zaboravljeni vinili vraćaju na velika vrata Sony je potkrijepio i činjenicom kako je u 2014. prodano vinila u vrijednosti 347 milijuna dolara, čak 55% više nego godinu dana prije.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Su8Z3r0_1 21.02.2016.

    ono ček malo, ako je 1080p bluray ful imao skoro 50 giga, za 4K mi se neda nit preračunavat, a HDR bi trebao imat kolko? Daj mi reci, pošto sam već dobio okladu da 4K neće preživjeti dulje od godine dana, kolki bandwidth bi trebao biti po digitalnom kanalu za prijenos toga? E pa zato je i 4K umro.. Danas se koriste nove kompresije u već postojećem MP4 standardu koji koriste svi, x265HEV. Sony opet izmišlja toplu vodu, kao i sa betamax videorekorderima :P

  • Su8Z3r0_1 21.02.2016.

    ok prodali su vam foru sa 4K televizorima, a eto vidi sad ide novi standard :P

  • iPhonchek 20.02.2016.

    hdr nije jos spreman, za par godina da, al sada-ne!

Komentiraj...
Vidi sve komentare