To je to što me zanima!

Hrvat otkriva nove tajne o bežičnom prijenosu struje

Ekipa znanstvenika, predvođena Zagrepčaninom Marinom Soljačićem, razvila je sustav koji može u isto vrijeme bežično prenijeti struju u više uređaja
Vidi originalni članak

Hrvatski znanstvenik Marin Soljačić (36) i njegov tim na  bostonskom fakultetu MIT uspjeli su bežično upaliti dva uređaja u jednoj prostoriji. Otkrili su da je gubitak energije manji ukoliko se koristi više trošila, prenosi The NewScientist.

ŠTO JE BEŽIČNI PRIJENOS?
Za bežični prijenos energije iskoristili su rezonanciju, fizikalni fenomen zbog kojeg predmet počinje titrati kad se pobudi frekvencija njegova vlastitog titraja. Otkrili su da je prijenos energije 10 posto učinkovitiji ako koriste dva trošila umjesto jednog. Spojili su ih tako da su ih postavili s obje strane jednometarske zavojnice. Uređaji su radili na udaljenosti od 1,6 do 2,6 metara od izvora energije. Zasad pokus djeluje samo na malim udaljenostima, poput sobe.
Soljačić je još 2007. godine bežično prenio električnu energiju. Uspio je iz strujne mreže, pomoću dviju zavojnica udaljenih dva metra, upaliti žarulju od 60 vata. Zavojnice su ugođene na rezonantnu frekvenciju od 10 MHz, a magnetsko polje kojim se energija prenosi samo slabo utječe na ljude, uređaje i objekte koji nisu u rezonanciji. Znanstvenici su prenijeli 40 posto energije i sustav nazvali “WiTricity” ili “Bežična struja”. Danas vjeruju da će se djelotvornost još povećati ako priključe još uređaja. Konačni cilj im je u zid ili strop sobe postaviti magnetsko polje koje će moći napajati energijom cijelu sobu punu gadgeta. Već rade na specijalnim antenama koje će omogući korištenje električnih uređaja i izvan dometa izvora energije. Na ideju masovnog  bežičnog prijenosa energije došao je prije više od sto godina Nikola Tesla, ali njegov projekt nikada nije zaživio zbog nedostatka novca.


BULJAN: TREBA ISPITATI UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI
Soljačićevo otkriće je potencijalno vrlo važno tehnološko otkriće.
Smatram da bi moglo ući u primjenu. Mislim da bi bilo vrlo korisno
u tvornicama gdje roboti obavljaju određene poslove. Ili naprimjer za rad u radioaktivnom području, lakše je poslati robota nego čovjeka. Otkriće bi robotima dalo veću mobilnost jer bi im napajanje bilo bežično. Spektakularno bi bilo ukoliko ćemo na taj način jednoga dana puniti mobitele ili prijenosna računala. U tom slučaju trebalo bi provesti istraživanja o utjecaju takvog načina napajanja na zdravlje ljudi- rekao je prof. dr. sc Hrvoje Buljan sa zagrebačkog Prirodoslovno- matematičkog fakulteta.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • IgorJosic_1 02.04.2011.

    Mislim Jednog Dana-uskoro će se: kuće, zgrade, sateliti i sve ostalo napajati bežično zahvaljujući "TESLI 2. Soljačiću"

  • konoko 17.02.2010.

    @fizicar ti \"ozbiljni\"krugovi su tako govorili i o dvosmjernoj struji, iako je mislim da njega nikad nisu ni prihvatili znanstveni krugovi iako je na svom polju u ono vrijeme bio jako puno ispred tih znanstvenika, no mozda je to sve strah od nepoznatog

  • demijan 16.02.2010.

    Odavno je Tesla osmislio način za bežični prijenos energije. Prije ili kasnije netko je mogao doći do jednakog rješenja, međutim: problem koji je Tesla imao nije bio prirode tipa: kako to izvesti, već kako tu energiju NAPLATITI. Tesla je radio na bežičnom prijenosu energije za elektrilčne avione, nekakve makete, koje su se vjerno mogi konstruirati prema mjerilu. Ne sjećam se tko je bio naručitelj radova(treba izgooglati), ali znam da je projekt propao kada je naručitelj pitao Teslu: Kako da je naplatim sad tu prenešenu energiju?

Komentiraj...
Vidi sve komentare