To je to što me zanima!

Hrvati i crowdfunding: Najviše smo dali za nove video igre

Procjenjuje se da je u 2014. putem različitih crowdfunding platformi prikupljeno ukupno 10 milijardi dolara, a na Kickstarteru su pokrenuta 22.252 nova projekta
Vidi originalni članak

Da se nastavio uzlazni trend grupnog financiranja i u Hrvatskoj pokazuju podaci istraživanja provedenog na najpopularnijim svjetskim crowdfunding platformama za projekte koji su završili u prošloj godini. Hrvoje Hafner s bloga Crowdfunding.hr pripremio je pregled  projekata koje smo financirali u 2014. U Hrvatskoj je na različitim crowdfunding platformama pokrenuto 45 projekata koji su imali barem jednog podržavatelja. Prijavljeni projekti imali su poprilično ambiciozno postavljene ciljeve pa tako ukupan traženi iznos domaćih projekata premašuje 7.5 milijuna kuna. Od 45 projekata tek njih 14 ostvarilo je zadani financijski cilj i uspješno završilo kampanju. Za domaće projekte tako je prikupljeno nešto više od 2 milijuna kuna koje je uplatilo 6636 podržavatelja. Najambiciozniji projekt protekle godine je S3TR urbano električno vozilo za koje je traženo skoro 2 milijuna kuna, a u kojem je prikupljeno tek 16 tisuća. Tragedija godine je računalna video igra Kaptain Brawe 2 koja je u 2 pokušaja na Kickstarteru oba puta zakazala unatoč velikom broju onih koji su je podržali.

Najviše domaćih projekata bilo je u kategoriji računalnih igara, što je u skladu sa trendom na Kickstarteru, a najviše kampanja završilo je u svibnju i prosincu. Najveći promotor crowdfundinga iz Hrvatske sa najviše podržanih projekata je developer i serijski poduzetnik Edi Budimilić iz Rijeke, suosnivač WhoAPIja, sa 24 podržana projekta na Kickstarteru i 5 na Indiegogo. Ako će 2015. biti bolja od prošle, a trendovi to pokazuju, pred nama su zanimljive crowdfunding kampanje.

Crowdfunding.hr


Idi na 24sata

Komentari 1

  • Obrtnik3012 16.01.2015.

    crowdfunding,Kickstarter...Ljudi moji, gdje mi živimo? Ajd nešto na našem jeziku napišite na nekom od GB foruma ili čega već...Kada ćemo već jednom početi poštivati vlastiti jezik?

Komentiraj...
Vidi sve komentare