To je to što me zanima!

Hubbleu trebalo 10 godina da snimi najšareniju sliku svemira

Panoramska fotografija svemira prikazuje 10.000 galaksija koje je snimio Hubble. Astronomi su spojili gotovo cijeli spektar, od ultraljubičastog do infracrvenog
Vidi originalni članak

NASA je objavila novu fantastičnu panoramsku fotografiju koja prikazuje dosad najšareniji pogled na svemir. Snimio ju je teleskop Hubble, a po prvi put uključuje i ultraljubičasti spektar, koji inače nije vidljiv ljudskom oku. Na fotografiji se on vidi kao svijetloplave galaksije, koje su stare od 5 do 10 milijardi godina. 

Astronomi su sada uspjeli spojiti gotovo cijeli spektar, od ultraljubičastog do infracrvenog svjetla, a kao rezultat nastala je slika koja prikazuje oko 10.000 galaksija. Među njima su neke koje su nastale i nekoliko stotina milijuna godina nakon Velikog praska. 

Ultraljubičasto svjetlo inače dolazi od najtoplijih, najvećih i najmlađih zvijezda, a proučavanjem tih valnih duljina, znanstvenici mogu direktno vidjeti u kojim galaksijama se formiraju zvijezde i gdje se unutar njih one formiraju, navodi NASA.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • AntonTrdić 06.06.2014.

    i u svakoj od njih barem tri bilijuna naseljenih svjetova koji nemaju komunikacije

  • TM Savez 05.06.2014.

    Ovo je prvi članak nakon jaaako dugo vremena, a da niti jedan jedini komentar nije dobio oznaku "Loš", čista pozitiva...

  • sunny_kissa 05.06.2014.

    i onda da smo mi sami u svemiru .... a znam da nismo :)!

Komentiraj...
Vidi sve komentare