To je to što me zanima!

I cijela Europska unija stala iza povijesnog sporazuma o klimi

Europski parlament je glasovao nakon što su se ministri okoliša zemalja članica dogovorili da EU kolektivno ratificira Pariški sporazum, umjesto da ga ratificira svaka zemlja članica ponaosob.
Vidi originalni članak

Europski parlament u utorak je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona ratificirao Pariški sporazum o klimi, što omogućuje da taj globalni plan stupi na snagu.

Sporazum je izglasan golemom većinom glasova - 610 zastupnika glasovalo je za, 38 protiv, a 31 je bio suzdržan.

Europski parlament je glasovao nakon što su se ministri okoliša zemalja članica prošli tjedan suglasili da EU kolektivno ratificira Pariški sporazum, umjesto da ga ratificira svaka zemlja članica ponaosob.

Globalni sporazum o klimi stupa na snagu kada ga ratificira najmanje 55 država koje emitiraju najmanje 55 posto svjetske emisije stakleničkih plinova. Prije ratifikacije u EU-u sporazum su ratificirale 62 države koje emitiraju 52 posto svjetske emisije stakleničkih plinova.

EU će sada za nekoliko dana moći obavijestiti UN-a o ratifikaciji nakon što to formalno potvrdi Vijeće EU-a. Sporazum stupa na snagu mjesec dana nakon što se ratifikacijski instrumenti deponiraju u UN-u.

Bez dogovora o kolektivnoj ratifikaciji, koja je u ovom slučaju prvi put korištena, sporazum bi stupio na snagu vjerojatno i bez EU-a budući da postupak ratifikacije po zemljama članicama zna trajati jako dugo, što bi bio velik udarac za ugled Unije koja prednjači u borbi protiv klimatskih promjena.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • --- DAVOR --- 04.10.2016.

    I tako se sužava prostor za demokraciju i samostalnost pojedinih članica. Demokracija je samo izmišljena sintagma kako bi bila privid kontrapunkta autokraciji a u biti slobode su samo dokle političkim klikama odgovara a sve van tih okvira i odmah vas sotoniziraju kao rušiteljem, anarhistom,govoriteljem, širiteljem mržnje,ksenofobom,rasistom... Sva fama o klimi je laž kako bi se mogle proturit nove tehnologije koje omogućuju alternativne vrste nergije koje su same po sebi ok al prije 20.000 godina postoje podaci je razina CO2 bila 10X veća a temperatura u prosjeku 2-3 stupnja manja pošto razina CO2 utjeće samo 0,001% na planetarnoj razini podizanja temperature pošto se višak jednostavno probije kroz ozonski omotać koji je čvrst kolko treba al ko ekspres lonac npr propušta višak. Postoji i još jedanprirodni proces koji drži uvijek optimalnu kolićinu CO2 u atmosferi a to su mora i oceani, kako im se toplina diže oni upijaju višak CO2 koji se taloži na dnju pod sedimentima a u uvjetima hladnijih doba se otpušta, to je najslićnije procesu disanja, mi također udišemo kisik i kad nam se pluća napune sa CO2 jednostavno ga izdahnemo.

  • FLOX 04.10.2016.

    Gluposti.

  • JURE_HB_CA 04.10.2016.

    Kako su dosadni sa ovim eko standardima,od ovog ce samo patit industrija i eksploatacija resursa te mi koji radimo u tim poljima.Ovo je tek pocetak.Fail :(

Komentiraj...
Vidi sve komentare