To je to što me zanima!

I dalje surfamo puno više nego prije potresa i epidemije korone

Iz Iskona ističu da je internet promet i u prvim tjednima svibnja, nakon postupnog popuštanja mjera, i dalje ostao iznad razine prije pandemije, iako sa svakim idućim tjednom korištenje 'popušta'
Vidi originalni članak

Mjere sprječavanja širenja pandemije Covid-19 u ožujku i travnju utjecale su na 30-postotno povećanje korištenje fiksnog interneta i 25-postotni porast fiksnog telefoniranja, a za 10 posto pojačano je i gledanje tv programa putem interneta, pokazalo je istraživanje Iskona provedeno na uzorku od oko 100 tisuća hrvatskih kućanstava.

Iz Iskona ističu da je internet promet i u prvim tjednima svibnja, nakon postupnog popuštanja mjera, i dalje ostao iznad razine prije pandemije, iako sa svakim idućim tjednom korištenje 'popušta'.

Istraživanje je pokazalo i da bi neke od novih navika korisnika mogle ostati, poput češće online kupnje nego prije, i ukupno većeg korištenja raznih online servisa, kažu u Iskonu.

Među zanimljivijim trendovima u komunikacijama u ožujku i travnju, a u odnosu na razdoblje prije krize, izdvajaju 25-postotni porast razgovora sa fiksnih telefona, u čemu telekomi već godinama bilježe pad. Ipak, to nije značilo i porast broja korisnika te telefonije, koji pada svake godine zbog porasta mobilnih komunikacija.

Tome dodaju i da većina korisnika fiksnih telefona u sklopu paketa ima i druge usluge, poput fiksnog interneta i tv-a, a veliki porast minuta u fiksnoj mreži velikim dijelom pripisuju i radu od kuće, lakšem međunarodnom telefonskom spajanju kad su u pitanje veće poslovne video konferencije, kao i online nastava.

Slično je i s fiksnim internetom, s rastom prometa u prosjeku za gotovo 30 posto, s time da je, kako je pokazala Iskonova analiza, korištenje u Zagrebu u tjednu nakon potresa bilo i 40 posto iznad prosjeka.

- Već u ožujku internetski promet bio je oko 17 posto viši od prosjeka, jer su tada korisnici i pojačano tražili informacije na domaćim i stranim online medijima, a po svim brojkama smo rasli kao i druge europske zemlje, i nema puno razlika između primjerice Pariza, Londona i Zagreba. Jedino 'iskače' Italija, u kojoj je taj promet porastao za rekordnih u prosjeku 40 posto, što je i razumljivo zbog puno nepovoljnoije epidemiološka situacije u toj zemlji sa duljim ograničenjem kretanja - komentira predsjednik Uprave Iskona Krešo Madunović.

Poručuje i da je na internetu poraslo korištenje svih usluga, a najviše, prema odgovorima ispitanih, 'streaming' servisi i video konferencije, potom i gaming, školovanje i edukacije, kupovina, rad od kuće, zbog čega je dijelom i kod poslovnih korisnika od sredine ožujka zabilježen pad internetskog prometa, od oko 10 posto.

- Kako idemo u stabilizaciju u domovima i na poslu, tako se ponovo više okrećemo mobilnim komunikacijama, no vjerujemo da će se promet u fiksnoj internet mreži i u budućnosti zadržati nešto iznad razine prije krize - zaključio je Madunović.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 20.05.2020.

    Samo vi novinari gurate tu frazu "novo normalno". Nikakav različit obrazac ponašanja kod ljudi nisam primijetio, osim tamo gdje je to propisano (npr. dezinfekcijsko sredstvo na ulazima).

Komentiraj...
Vidi sve komentare