To je to što me zanima!

I Europa gradi lansirnu rampu za putovanja u svemir: 'Imat ćemo naš SpaceX, naš Falcon 9'

Obnova konkurentnosti u svemiru jedan je od ciljeva koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio u listopadu prilikom predstavljanja plana o 30 milijardi eura ulaganja "France 2030"
Vidi originalni članak

Europska svemirska tvrtka ArianeGroup razvit će malu lansirnu rampu za višekratnu upotrebu kako bi konkurirala SpaceX-u Elona Muska, rekao je u ponedjeljak francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Lansirna rampa "mora biti spremna za rad u 2026.", rekao je Le Maire novinarima na putu u Vernon u Normandiji, gdje ArianeGroup testira motore raketa Ariane.

"Europa će prvi puta... imati lansirne rampe koje će se moći koristiti više puta. Drugim riječima, imat ćemo naš SpaceX, naš Falcon 9, i ispraviti lošu stratešku odluku od prije 10 godina", naglasio je francuski ministar.

LET ĆE TRAJATI TRI DANA Florida: SpaceX odletio u svemir s prvom civilnom posadom, za let su se spremali mjesecima

Obnova konkurentnosti u svemiru jedan je od ciljeva koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio u listopadu prilikom predstavljanja plana o 30 milijardi eura ulaganja "France 2030", fokusiranog na potporu industrijskim šampionima i inovacijama.

Muskov SpaceX u svibnju je prvi puta, nakon četiri neuspješna pokušaja, prizemljio svoj prototip rakete Starship, pripremajući se za transport astronauta u budućnosti i prijevoz krupnog tereta na Mjesec i Mars, podsjeća Reuters.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Obamina Baraka 06.12.2021.

    Jesu i oni mozda napokon skuzili da trebamo ici u svemir i ulagati u povezane tehnologije mnogo vise nego sto su do sad ulagali.

  • bameg 06.12.2021.

    Ako je nekome lako konkurirati onda je to FakeX. Na njihovom kanalu live prijenos pod naslovom "Crew-2 Mission | Approach and Docking", 24.04.2021. se vidi da Victor Glover prolazi fotoaparatom kroz šipku, vrijeme: 4:47:23. A izgleda i koljenom. Ne idu im prijenosi uživo. Ako ne unajme početnike bit će im lako. Al opet možda je to zapravo bila tamna materija, koje ja naišla na zakrivljenost prostora i vremena, upali u mikro crnu rupu s objektom kojim gledaju 15 milijardi godina u prošlost. Ovisi vjerujemo li u bajke i crtiće ili ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare