To je to što me zanima!

I. Đikić: Naše otkriće nudi lijek za rak za 5-10 godina

Dr. Ivan Đikić i Koraljka Husnjak predstavili su u Splitu svoje otkriće Rpn13 receptora. Otkriće objašnjava kako se stanica čisti od svog otpada
Vidi originalni članak

Otkriće dr. Ivan Đikić i Koraljke Husnjak nedavno je objavljeno u prestižnom znanstvenom časopisu "Nature". Radi se o otkriću mehanizma koji uklanja štetne tvari iz stanice uzročnike Parkinsove ili Alzeheimerovu bolesti, tumore, mišićne distrofije i hormonalnih poremećaja.
- Ovo je fundamentalno otkriće koje objašnjava kako se stanica čisti od svog otpada. Znači nefunkicionalni proteini se moraju ukoniti, u protivnom dolazi do njihova nakupljanja što uzrokuje razvoj neurodegenerativnih bolesti i tumora, a razlog je procese starenja kad čistači stanica ne djeluju dovoljno efikasno. Na osnovu ovog otkrića u budućnost trebali bi se stvoriti novi lijekovi koji će moći potaknuti ili blokirati djelovanje tog proteinskog čistača zavisno od vrste bolesti, objasnio je prof.dr. Đikić, na predstavljanju otkrića pred brojnim Splićanima u Palači Milesi.
Na projektu pet je godina radilo 13 znanstvenika iz SAD i Europe, a glavni je autor otkrića mlada postdoktorantica Koraljka Husnjak.
- Naše otkriće ne nudi lijek već sutra, da ne bi davali lažnu nadu. Ako ga farmaceutska industrija prepozna, tek u narednih 5 do 10 godina mogla bi se pronaći supstanca koja bi pomogla u liječenju određenih tipova tumora. No, veliki broj supstanci koje su se u laboratorijskom radu pokazale uspješnima, nisu zaživjele u predkliničkoj primjeni, često zbog toksikoloških razloga -kaže.

NOBELOVCI U SLIPTU
Znanstvenici dr Ivan Đikić i Koraljka Husnjak na splitskom predstavljanju svoga otkrića "Rpn13 receptora", koji bi mogao pomoći u liječenju tumora i neuro degenativnih bolesti, najavili su kako je dijelom njihova istraživanja izvedenom u Meiteranskom institutu za istraživanje života (MedILS), Split uvršten na mapu vrhunske svjetske znanosti. Stoga se nadaju kako će grad dati više podrške projektima MedILS-a u kojeg ove jeseni stiže i Nobelovci . Na njihovu ljetnu školu Đikiću je za sada dolazak potvrdio dr. Aron Ciechanover, nagrađen 2004. godine za kemiju.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • 21.07.2022.

    @💀Propagandalf💀 , nema smisla tamo pisati. Sve brišu. Bloksda za recept.🤪Aloooo!!! Ajmo vidjeti kako bude tu...Stariji članak pa možemo normalno pisati. A i manje je publike ...😉🌊To sam samo ja😘

  • rossifumi 29.05.2008.

    Opet vi novinari očito ne želite ili ne znate raditi svoj posao.mislim na one koji uređuju ovaj portal.pa ova vijest bi trebala biti broj 1 danas a ne neke gluposti koje vas prodaju. ovakvi ljudi zasluzuju svu mogucu potporu. koju je ima hvala bogu u njemackoj a ne ovdje u trulex državi hrvatskoj

  • tajnamoja 29.05.2008.

    Đikić je genijalac.

Komentiraj...
Vidi sve komentare