To je to što me zanima!

I klinci mogu biti kao Iron Man: Proteza olakšava rehabilitaciju

Amerikanac Pat Starace osmislio je protezu koja bi djeci mogla olakšati tešku rehabilitaciju te podigla njihovo samopouzdanje. Izgleda poput ruke Iron Mana
Vidi originalni članak

Kako pomoći djeci s invaliditetom ? Tako da im date fenomenalnu protezu i njihovo samopouzdanje podignete na superherojsku razinu, govori Pat Starace .

Američki animator i mehanički dizajner osmislio je protezu koja izgleda gotovo identično kao ruka strip i filmskog junaka Iron Mana te oponaša njegove moći.

- Plan je bio stvoriti protezu koja rješava sve izazove, a istodobno je pristupačna i zabava - objašnjava tvorac koji je pozvao djecu s invaliditetom i njihove roditelje da zajedno s njim osmisle eventualne dodatke i izmjene.

- Zahtjevi samo dolaze i svima ću odgovoriti - oduševljeno je poručio Pat. Njegova proteza je, baš kao i Iron Manova, crvene boje sa zlatnim pokrovom ispod kojeg je laser. Na dlanu, gdje originalni heroj ima motore koji mu služe za letenje, klinci su dobili LED svjetlo. Ono se, kao i ostale funkcije, aktivira glasovnom naredbom uz istodobno pomicanje dlana unatrag. Uz to, proteza sadrži razne senzore slične onima koje imamo u pametnim telefonima te se Bluetoothom začas može povezati s drugim uređajima.

- Ovo je dokaz da je moguće spojiti ugodno s korisnim - pohvalio se autor originalnog projekta na kojem je radio mjesec dana.

Najvažnije mu je, ističe, bilo zadržati cijenu proteze što nižom.

I uspio je. Naime, bit će je moguće vrlo lako i jeftino isprintati pomoću 3D printera .

- Trebat će mnogo materijala i oko 48 sati printanja da dobijemo Iron Manovu ruku, ali rezultat će biti isplativost i funkcionalnost - kaže Pat Starace, koji je u 35 godina surađivao s najpoznatijim svjetskim kompanijama i osmislio stotine proizvoda.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • bolje_grob_nego_rob 26.10.2014.

    pitanje ja samo kako će ragirati ona djeca koja imaju obije ruke zdrave,možda požele i sami imati protezu,ne bi se čudio jer danas djecu odgaja televizija a ne roditelji....

  • IvanKrajc 25.10.2014.

    Jako zanimljivo i kreativno.

  • anane 25.10.2014.

    ..ovo je stvarno super za djecu,al i odrasle ljude koji su nazalost invalidi,ovako nesto moze samo omoguciti brzi napredak tehnologije,sanse su uvik poprilicno vece...

Komentiraj...
Vidi sve komentare