To je to što me zanima!

Insekti su kao i tinejdžeri, kod uređivanja za suprotni spol

Insekti koje su proučavali čiste svoja ticala od stranih tvari, ali i naslaga koje luče njihova tijela kako bi lakše prepoznali mirise i feromone jedinki suprotnog spola...
Vidi originalni članak

Nova studija pokazala je da se insekti stalno uređuju, baš poput tipičnih tinejdžera. Osobna higijena bitna im je kako bi ticala i ostali organi bili u top formi pri otkrivanju jedinki suprotnog spola. 

Pri uređenju najviše pažnje polažu na uređivanje ticala, odnosno uklanjanje nečistoća i kemikalija koje sami proizvode. Ostanu li im ticala prljava, insekti su praktično slijepi te ne mogu osjetiti jedinke suprotnog spola, hranu ili potencijalnu opasnost.  Ova studija mogla bi otkriti i zašto su određeni insekticidi učinkovitiji od drugih, prenosi Daily Mail. 

Znanstvenici su analizirali ticala žohara, na kojima se nakupljaju tvari koje blokiraju pore te kažu da je intuitivno za insekte da uklanjaju strane tvari, ali ne i da čiste tvari koje proizvode njihova tijela. Tvari koje se nakupljaju na ticalima uglavnom su lipidi koje luče insekti kako bi regulirali gubitak vode. Insekti koji nisu imali 'uredna' ticala imali su puno više takvih masnoća, ali nisu toliko dobro prepoznali mirise i feromone. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • WOMANIZER 05.02.2013.

    zašto je ovo tech?

  • Prvi Pravednik 05.02.2013.

    Nova studija? Jos kao klinac se sjecam kako si muhe non stop trljaju noge.

Komentiraj...
Vidi sve komentare