To je to što me zanima!

Inteligencija nije određena, već se mijenja u tinejdžerskoj dobi

Inteligencija u tinejdžerskoj dobi nije statična, može se povisiti ili sniziti za 20 posto, pokazuje novo istraživanje, a to ovisi o radu na učeniku ili zanemarivanju
Vidi originalni članak

Dosad se smatralo da je intelektualni kapacitet jednak tijekom cijelog života, no mentalna sposobnost u mladenačkoj dobi može se poboljšati ili pogoršati, otkrila je studija Sveučilište London objavljeno u časopisu Nature. Znanstvenici su ispitali inteligenciju učenika u dobi od 14 godina te je ponovno testirali pet godina poslije. Prema prijašnjim tvrdnjama, inteligencija u tinejdžerskim godinama stagnira, odnosno ne mijenja se drastično. No rezultati testova verbalne inteligencije bili su viši za 39 posto, a prostorne inteligencije 21 posto.

Povećanje verbalnog IQ-a objašnjava se rastom gustoće u lijevom dijelu moždane kore, regije koja se aktivira za vrijeme govora, dok se povećanje neverbalnog IQ-ua objašnjava porastom gustoće prednjeg dijela malog mozga. Znanstvenici smatraju kao ovi rezultati po prvi puta dokazuju da se intelektualni potencijal može poboljšati te da se on razvija.

- Jedno objašnjenje u razlici inteligencije je da tinejdžeri sazrijevaju u različitoj dobi, a jedan je od ispitanika u roku od pet godina prešao iz kategorije prosječno inteligentnih do jedne od najviših kategorija. Nekoć je jedva rješavao matematičke zadatke, no zahvaljujući trudu je uspio - rekla je autorica studije, profesorica Cathy Price. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • katherine 22.10.2011.

    od alkohola i cigareta su mi pomalo su mi ostetili,ali odkada sam prestala,bolje se razvija.nemojte misliti da ste glupi ako ne znate neke stvari,može se opametiti preko noći samo ako imate volje,milom i silom.

  • arsenalist 21.10.2011.

    pa to je valjda svima jasno,nije ista inteligencija mulcu od 15 godina i vec zrelijoj osobi sa 20 i nesto godina,nije da se hvalim, ali meni je u srednjoj školi izmjeren IQ 132,a sa 22,23 godine 154,mozak je kao mišić,ako ga treniraš,on se razvija i raste,a ako ga zapostavljaš,zakržlja...

  • Faustina009 21.10.2011.

    Ja sam to znala od srednje škole da se IQ itekako može povećati i nabildati :-))) Nisam se dal prevariti od jedne osobe, koja je sama bila isfrustrirana svojim IQ-om...Ja 'bildam' svaki dan svoj intelgenciju i nisam još prestala i neću :-)... U stvari ne pstoji ništa što je nemoguće, osim 1 stvari, a to da je samo BOG jedan i da nitko ne može zamjeniti njegovo mjesto i da je on najjinteligentija osoba i Gospodar vremena i prostora.

Komentiraj...
Vidi sve komentare