To je to što me zanima!

Ispadanje iglica s božićnog drvca uskoro će biti prošlost

Životni vijek božićnog drvca može se udvostručiti upotrebom kemijskih spojeva 1-MCP i AVG, čime će iglice s grana kasnije početi padati, otkrilo je istraživanje
Vidi originalni članak

Iglice ispadaju zbog biljnog hormona etilena koji potiče otpadanje listova na biljkama, zaključili su istraživači s kanadskog Sveučilišta Laval. Etilen je prirodan produkt biljnog metabolizma, a istraživači su potakli njegovo stvaranje smještanjem grana drvca u vodu unutar komora koje potiču biljni rast. Kroz deset dana grane su proizvele etilen, a tri dana poslije iglice su počele ispadati. U roku od 40 dana grana je bila potpuno gola, bez ijedne iglice na njoj. Potom su ponovili pokus i grane ovoga puta izložili kemijskim spojevima 1-MCP i AVG. Tretiranjem grančica one su nakon 40 dana izgledale vrlo svježe, a iglice nisu padale sve do 73 dana.

- Ovo otkriće moglo bi imati velik utjecaj na industriju proizvodnje božićnih drvca - rekao je autor studije Steeve Pépin.

Bez ispadanja iglica do 80 dana

Budući da je 1-MCP kemijski spoj plina, lako bi se moglo nasprejati drvaca u kamionima za njihov prijevoz, smatraju stručnjaci. Spoj AVG se može topiti u vodi, pa bi se mogao koristiti u kućnoj njezi božićnih drvca. Ona bi se postavila u posude s vodenom otopinom i tako produljila životni vijek drvca u četiri zida.

Znanstvenicima preostaje još samo dokazati da se efekt kemijskih spojeva može primjeniti na čitava drvca jer su ih dosad isprobali samo na granama. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare