To je to što me zanima!

Iz Indije nam stiže prvi pametni telefon za slijepe i slabovidne

Poruka na zaslonu ovog mobitela odmah će se pretvoriti u 'dodirljivi sadržaj' napisan Brailleovim pismom. Njegova će cijena kad dođe na tržište iznositi oko 185 dolara
Vidi originalni članak

Zahvaljujući inovatorima iz Centra za inovacije, inkubacije i poduzetništvo u indijskom gradu Ahmedabadu, slijepi i slabovidni ljudi uskoro će na svojim pametnim telefonima moći čitati elektroničku poštu i SMS-ove. 

Riječ je o prvom “smartphoneu” na svijetu koji primljeni tekst ili aplikaciju na zaslonu odmah čim ih primi pretvara na Brailleovo pismo. 

- Zaslon, na čijem smo modelu radili pune tri godine, prilagodili smo slijepim i slabovidnim ljudima - rekao je indijski izumitelj Sumit Dagar i dodao kako bi novi pametni telefon, za koji još nisu osmislili naziv, trebao imati sve elemente sadašnjih pametnih telefona.

 - Spajat će se na internet, a slušalice i snažni zvučnici bit će standardna oprema ovog telefona - dodao je Dagar, koji se nada da će njihov pionirski uređaj, čiji se prototip ispituje na Institutu za oči u indijskom Hyderabadu, pustiti u prodaju do kraja ove godine. 

Njegova će cijena iznositi oko 185 dolara.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Mate55_1 01.05.2013.

    Svaka čast što se misli i na njih!

  • WOMANIZER 29.04.2013.

    korisno i lijepo da napokon i takve osobe mogu imati kontakt s modernom tehnologijom! :))

  • marijaterezija2 28.04.2013.

    Savršeno

Komentiraj...
Vidi sve komentare