To je to što me zanima!

Izradili podvodne robote koje ronioci kontroliraju pokretima

Robot je razvijen u okviru europskog projekta CADDY u kojem se istražuju mogućnosti interakcije između podvodnih plovila na daljinsko upravljanje i ronilaca
Vidi originalni članak

Njemački znanstvenici razvili su podvodne robote čije se kretanje može mijenjati pokretima ronilaca i testna faza na terenu uspješno je dovršena. 

Jacobs-University

Inženjer Andreas Birk sa sveučilišta Jacobs u Bremenu kaže da je znanstveni tim za robotiku opremio podvodno plovilo na daljinsko upravljanje specijalnim kamerama koje mogu obrađivati vizualne informacije i povinovati se uputama koje pokretima ruku daju ronioci.

Robot je razvijen u okviru europskog projekta CADDY u kojem se istražuju mogućnosti interakcije između podvodnih plovila na daljinsko upravljanje i ronilaca tijekom složenih podvodnih misija poput arheoloških istraživanja.

Podvodnim plovilima do sada se upravljalo putem kablova s broda ili s obale. Birkov  tim za robotiku razvio je 3D sustav koji može odmah obraditi vizualne informacije.

Ronilac može podvodnom plovilu primjerice signalizirati da ga prati ili fotografira neki predmet ili napravi kartu određenoga područja.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • dinar 08.12.2015.

    Nisu ga razvili njemački znanstvenici, već cijeli projekt koordinira zagrebački fakultet FER. Evo pa pročitajte: http://www.scubalife.hr/magazin/gadgets/robotski-ronilacki-buddy

Komentiraj...
Vidi sve komentare