To je to što me zanima!

'Ja sam prva žena kojoj su bubreg vadili kroz vaginu'

Američki liječnici su prvi put u povijesti uspjeli izvaditi bubreg 48-godišnjoj donorici kroz vaginu. Oporavak je brži i manje bolan, a ožiljci minimalni
Vidi originalni članak

Kirurzi američkog centra za transplantacije pri bolnici Johns Hopkins u Baltimoreu prije pet dana su izvadili 48-godišnjoj donorici Kimberly Johnson bubreg kroz vaginu. To je prvi put da ženi vade organ na taj način. Razlika od sadašnjih zahvata je u tome što u vagini naprave malen rez i bubreg izvade, a da tijelo pacijentice poslije ne nagrđuje velik ožiljak, a i sam oporavak nakon operacije je brži i manje bolan. Nakon zahvata na trbuhu ostanu tri ožiljka veličine zrna graška. Kroz otvor u pupku liječnici su provukli kameru, dok su im druga dva poslužila za uvođenje instrumenata potrebnih za operativni zahvat. Bubreg su odvojili te ga još u tijelu spremili u plastičnu vrećicu. Paketić su provukli kroz rez na vaginalnom zidu te uzicom izvukli van. Zahvat je trajao tri i pol sata. Kimberly je bubreg darovala bolesnoj nećakinji Jennifer Gilbert (23).
- Ne boli ništa više od vađenja zuba - prokomentirala je Kimberly koja je iz bolnice izašla 24 sata nakon operacije, dok kod standardnih zahvata donori ostaju u bolnici dva do tri dana.
- Vađenje bubrega kroz prirodni otvor je puno bolja varijanta za pacijenta jer je oporavak brži. Bubreg smo uspješno implantirali nećakinji i obje se dobro oporavljaju - kazao je Robert Montgomery, voditelj odjela za transplantacije.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • virusica 04.02.2009.

    Ja bi ipak radije vadila zub, a njoj svaka čast na donaciji, a što se tiče ožiljaka; mogla je i s ožiljcima i tako je malo ružnjikava pa ne vidim razloga da zazire od tri mala ožiljka veličine zrna graška. Ali neka znanosti i napretka.

  • Kusirica 04.02.2009.

    @tajnamoja, primjecijem da ti zenski komentari i tome slicno odlicno idu :-) To ti iz iskustva ili!!!!! Ja osobno moram priznat da je zahvat za svaku oihvalu, posebno iz cinjenice da se pacijenta ne sakati kao do sada, zato su i upotrijebili ili posluzili se vaginom za zahvatom za koji je do danas bio kao tabu tema ozdravljenja. @tajnamoja neke od zena imaju teske traume ako npr rode carskim rezom itd. znaci veliko olaksanje za neke!

  • user_2858 04.02.2009.

    prestrasno

Komentiraj...
Vidi sve komentare