To je to što me zanima!

Japanci izumili lebdeći vlak koji podsjeća na Landspeeder

Kako ne dodiruje tlo, nema trenja koje bi smanjilo brzinu lebdećeg vlaka, pa potencijalno postiže veće brzine od redovnih vlakova s manjom potrošnjom energije
Vidi originalni članak

Vlak s krilima i propelerima koji leti po stazi i pritom ne dodiruje tlo, novi je izum japanskih znanstvenika sa Sveučilišta Tohoku, piše Daily Mail. Kako lebdeća lokomotiva ne dolazi u dodir s tlom, nema trenja koje bi smanjilo njezinu brzinu. To znači da potencijalno postiže veće brzine od redovnih vlakova s puno manjom potrošnjom energije. Problem s ovim revolucionarnim tipom vlaka je to što ima krila, pa kao i kod aviona teški, donji dio vlaka ostaje paralelan sa zemljom.

Iako prototip koji izgleda kao Landspeeder, antigravitacijski brod Luka Skywalkera u serijalu Ratovi zvijezda, ima izgrađen sustav koji sprečava neželjene pokrete krila i stabilizira tri osi vozila.

Ovo nije prvi vlak koji radi na konceptu plutanja iznad staze. Maglev vlakovi su koristili moćne elektromagnete koji su im omogućili da se kreću samo iznad tla. Problem s maglev vlakovima je bio teže kretanje zbog zavjetrina, dok lebdeće lokomotive nemaju taj problem. Najveća brzina maglev vlaka bila je 581 kilometara na sat, a zabilježena je u Japanu 2003. godine.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • LinoPugliari 22.05.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 7 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • kuca99 15.05.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare