To je to što me zanima!

Jeste li znali da je od 2000. na Zemlju palo čak 26 asteroida?

Najveći udar u ovom razdoblju bio je prošlogodišnji iznad Čeljabinska. Organizacija B612 videom želi upozoriti kako udari asteroida nisu toliko rijetki kao što se misli
Vidi originalni članak

Organizacija za zabranu nuklearnog testiranja stalno nadzire Zemlju i prati nuklearne detonacije, a njihova mreža od 2000. godine je detektirala velik broj eksplozija u atmosferi. No, niti jednu nije uzrokovalo nuklearno oružje, već udari asteroida. Točnije, od Od 2000. godine na Zemlju je palo, ili su eksplodirali u atmosferi, 26 asteroida koji su imali energiju od 1 do 600 kilotona. Usporedbe radi, energija nuklearne bombe koja je razorila Hirošimu bila je ekvivalentna 15 kilotona TNT-a.

Velika većina asteroida u ovoj vizualizaciji je eksplodirala previsoko u atmosferi da bi napravili štetu, no podsjećaju nas da nisu rijetki. Kako trenutno ne znamo gdje i kada bi sljedeći veliki udar mogao biti, oslanjamo se na sreću. Kako bi to promijenili, zaklada B612, koja je i napravila animaciju, planira napraviti prvi privatni teleskop koji će tražiti asteroide po svemiru. To bi nam trebalo dati i dovoljno vremena da ih preusmjerimo, ako su na putu prema nekom velikom gradu na Zemlji, piše New Scientist.


Idi na 24sata

Komentari 11

  • MichaelMonako 27.04.2014.

    Kad ga ugledaju u teleskopu,bit će kasno za sve.Sad bi već morali biti spremni,tj.jućer su trebali biti spremni.Kasni se u obrani od takve katastrofe.

  • imam svoj komentar 27.04.2014.

    ,..hm!,..asteroidi se uglavnom dijele prema masi, veličini i sastavu kao i položaju planetarnog sustava. za earth mogu biti opasni samo oni (veći) asteroidi koji bi mogli svojim padom na earth prouzročiti velike i nesagledive posljedice dok oni manji obično sagore u atmosferi,..ako će se nešto desiti prirodnim putem, to čovjek teško može spriječiti. zato je bolje i ne misliti na takve situacije,.. mogle bi djelovati demotiviirajuće po čovječanstvo,...

  • MonaLizalica 25.04.2014.

    "Jeste li znali da je od 2000. na Zemlju palo čak 26 asteroida?" sve me prolaze žmarci kad sam vidio ovaj naslov, naime ja redovito brojim sve asteroide koji padnu na Zemlju ali nabrojio sam ih samo 25 pa me zabrinjava taj jedan - tko li se prebrojao??? jel sad moram brojati iz poćetka???

Komentiraj...
Vidi sve komentare