To je to što me zanima!

Još loših vijesti: Antarktika se topi brže nego se dosad znalo

Tijekom proučavanja Antarktike, znanstvenici su pronašli brojna mjesta na kojima teče otopljeni led i to na područjima na kojima ih nisu očekivali
Vidi originalni članak

Svi znamo da se polarne kape tope, no znanstvenici svakog dana uče o tome koliko se stvarno brzo te promjene odvijaju. Najnovija studija koja je proučavala vodu na Antarktici pokazala je kako je to otapanje puno brže nego se ranije znalo. 

- Studija nam je otkrila da se otopilo puno više leda nego smo mislili - rekla je Robin Bell sa Sveučilišta Columbia. Koautorica studije dodala je da će se stvari samo pogoršati kako će porasti temperatura na planetu. 

Znanstvenici su tijekom studije otkrili razne kanale u kojima teče otopljeni led na područjima na kojima ih nisu očekivali. Kako bi dočarali snagu promjena koje se upravo odvijaju, prikazali su i 120 metara široki vodopad niz koji se slijeva voda u ocean. 
Ledenjak Nansen nalazi se na južnom dijelu kontinenta i radi se o površini dugoj 48 i širokoj 16 kilometara. 

- Ovo nije budućnost - ovo se događa već desetljećima - rekao je glaciolog Jonathan Kingslake koji dodaje da su suprotno očekivanjima mnogih znanstvenika pronašli ovakvu tekuću vodu na brojnim mjestima. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • scythe 24.04.2017.

    "Ovo nije budućnost - ovo se događa već desetljećima" ... zaboravio je spomenuti da se ovo događa već stoljećima, ... tisućama i milionima godina ... samo; da je to rekao, zanimanje "glaciolog " postalo bi besmisleno i nepotrebno.

  • scythe 24.04.2017.

    "teče otopljeni led" ... možda griješim; ali ... ako se je otopio, onda više nije led ...

  • --- DAVOR --- 24.04.2017.

    I Hrvati se iseljavaju puno brže iz Hrvatske nego je itko predviđao al e zbog klime nego sociopatije političara!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare