To je to što me zanima!

Još su napredniji: Olympus i Sony donose vruće novitete

Sonyjev Alpha a5000 najmanji je Wi-Fi fotoaparat s izmjenjivim objektivima, a Olympusov SP-100 prvi ultrazoom model s ugrađenim ciljnikom za lakše kadriranje
Vidi originalni članak

Sonyjeva linija mirrorless fotoaparata NEX polako se preimenuje u Alpha, pa će uskoro cijela paleta Sonyjevih fotoaparata s izmjenjivim objektivima imati jednak naziv. Novi član linije Alpha, a5000, izuzetno je malen fotoaparat s velikim senzorom APS-C CMOS rezolucije 20 megapiksela i zakretnim 3-inčnim LCD ekranom. 

Dolazi u kompletu s kompaktnim zum objektivom 16-50 mm s optičkom stabilizacijom. Prihvaća i sve ostale Sonyjeve objektive, pa čak i one namijenjene “velikim” Alpha modelima. Teži samo 210 grama te je potpuno opremljen automatskim i naprednim manualnim postavkama snimanja. Snima i FULL HD videozapise, koje poput fotografija možete bežično prebaciti na iOS ili Android telefon i tablet. Fotoaparatom možete čak i upravljati bežično, preko pametnog telefona ili tableta. U prodaju dolazi početkom proljeća. Ako se držite poslovice koja kaže da je veličina bitna, zaboravite na mali Sony i potražite veliki Olympusov dalekobacač. 

Olympus je odavno poznat kao pouzdan proizvođač ultrazum modela. Prvi ultrazum model napravili su davne 2001. godine. Olympus C-700 imao je 10x UltraZoom objektiv i snimao je fotografije rezolucije 2 megapiksela. Ovogodišnji model donosi pet puta veći objektiv i osam puta više megapiksela. Novi SP-100 donosi impresivan 50x optički stabiliziran zum objektiv raspona 24-1200 mm. Ima 16-megapikselni CMOS senzor, brzi autofokusni sustav i može snimati čak sedam fotografija u sekundi. Snima FULL HD video i ima 11 ugrađenih kreativnih filtara za obradu fotografija. Kako bi olakšali kadriranje s tako ekstremnim telefotoobjektivom, Olympusovci su ugradili pravi mali ciljnik, koji se dopunjuje s elektroničkim tražilom i olakšava snimanje udaljenih objekata u pokretu. Snajperski Olympus SP-100 bit će u prodaji od ožujka.

50x optički zum za potpuno neprimjetno snimanje 

Olympus SP-100 ima objektiv raspona 24-1200 mm, s kojim možete snimati iz velike udaljenosti poput pravog paparaca, a da vas nitko ne primijeti. Iako je prije svega namijenjen zaljubljenicima u prirodu i životinjski svijet, ne sumnjamo da će biti popularan i u voajerskim krugovima. Nasreću, nema ugrađen Wi-Fi, pa snimljene fotke i video ne mogu istog trena na internet…

Džepni model zadovoljit će i zahtjevnije korisnike

20 mpx-a veliki APS-C CMOS senzor na Sonyju alpha a5000 snima JPEG, ali i RAW zapise rezolucije 5456 x 3632 piksela. Do 16.000 “asa” visoka ISO osjetljivost pomoći će vam da pri slabom osvjetljenju manje koristite ugrađenu bljeskalicu. Pomoću Wi-Fi-ja i NFC-a brzo i jednostavno prebacite snimljene fotke i video na Apple ili Android telefon i tablet.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Anderson Council 19.02.2014.

    50x zoom. Kao stvoren za snimanje detalja na konstrukcijama. Ne bi bilo loše zamijeniti konačno C-700.

  • tutek 19.02.2014.

    Olympus sa 50x zoomom malo kome treba, sony ima više smisla, no treba pogledati i novi canon g1x mark II

Komentiraj...
Vidi sve komentare