To je to što me zanima!

Kad bi Zemlju pogodio planet, ovako bi nastao novi mjesec

Ova dramatična simulacija prikazuje kako bi novi mjesec u Zemljinoj orbiti mogao nastati kad bi nešto veliko, u ovom slučaju veličine Marsa, pogodilo naš planet
Vidi originalni članak

Endor ili Pandora poznate su filmske lokacije u kojima je u orbiti nekog divovskog planeta mjesec s atmosferom na kojem je moguć život.

Ranije studije pokazale su da svemirsko tijelo mora imati barem 0,2 Zemljine mase da bi atmosfera opstala. Ako satelit nastaje od čestica koje su ostale pri formiranju planeta, tada bi planet s masom 10 puta većom od Jupitera mogao imati dovoljno težak satelit da stvori atmosferu. 

No, ako dovoljno veliki objekt pogodi planet nešto veći od Zemlje, tada bi mjesec mogao nastati i od materije koja bi u sudaru odletjela iz plašta u svemir. 

Ova dramatična simulacija prikazuje kako bi novi mjesec mogao nastati kad bi nešto veliko, u ovom slučaju veličine Marsa, pogodilo naš planet. 

Čestice plašta koje bi završile u svemiru, formirale bi disk, a nakon hlađenja sav taj materijal bi se skupio u novi satelit u našoj orbiti. Na sličan način je i nastao naš Mjesec. 

Simulaciju su napravili na Caltechu, gdje su htjeli vidjeti kakvi sve sudari mogu proizvesti novi satelit, piše New Scientist.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • djomba64 20.11.2014.

    Mene ne zanima DRUGI mjesec, već samo - kako ću da preživim i ovaj--- (studeni, a meni vruće)

  • Herzog(315178) 19.11.2014.

    A što bi nas uopće zanimalo što bi kasnije bilo kada ne bi bili među živima .

  • alan ford_1 17.11.2014.

    Bila bi to katastrofa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare