To je to što me zanima!

Kako je Tyson 'raspalio' po znanosti u Ratovima zvijezda

Poznati astrofizičar je na svom Twitter profilu ukazao na sve znanstveno neispravne stvari koje smo imali priliku vidjeti u novom nastavku popularne sage Ratovi zvijezda
Vidi originalni članak

Ratovi zvijezda obaraju rekorde novim filmom Sila se budi. No, nisu svi zadovoljni znanošću iza filma. Ratovi zvijezda nikad nisu previše obraćali pažnju na znanstvenu ispravnost svojih svemirskih bitki ili priča, no ne znači da će taj dio biti izostavljen u obilju recenzija koje čitamo ovih dana. 

U komentare se uključio i poznati astrofizičar i popularizator znanosti Neil deGrasse Tyson, koji je i voditelj emisije StarTalk na National Geographicu. 

On je također i veliki fan Zvjezdanih staza, serijala koji se puno više osniva na stvarnoj znanosti. 

- Postoji obećanje stvarne znanosti u Zvjezdanim stazama, no to nije slučaj u Ratovima zvijezda. No, plješćem na činjenicu da unatoč tome mnogi razmišljaju o svemiru kada gledaju Ratove zvijezda - poručio je Tyson. 

On je proteklih dana na Twitteru rado iznio niz znanstvenih grešaka u novom filmu Sila se budi.

- U Ratovima zvijezda 'Sila se budi' BB-8, glatka rotirajuća metalna okrugla robot-lopta, bi se zapravo nekontrolirano otkotrljala na pijesku - tvitao je deGrasse Tyson. 

Također je kritizirao upotrebu termina "parsek", koji je u filmu korišten kao brzina Millenium Falcona, dok Tyson ističe da parsek nije jedinica za mjerenje vremena, nego opskurna jedinica za udaljenost od otprilike 3,26 svjetlosne godine. 

Osvrnuo se i na nemogući podatak da TIE lovci u filmu ispuštaju jednaki zvuk bez obzira jesu li pritom u scenu u zraku nekog planeta ili u svemiru. Smetala mu je i scena u kojoj planet nekako uspijeva usisati energiju zvijezde, Neil ističe da bi u tom slučaju planet jednostavno - ispario.

No, iako je ovaj poznati fizičar našao niz znanstvenih zabluda u filmu, to ne znači da fanovima to jako smeta. Dapače, većina fanova Ratova zvijezda nikad nije patila na praćenje zakona fizike. Mnogi su ga fanovi čak i napali na Twitteru nakon tih objava. Tyson je uzvratio da je morao istupiti jer ne želi da netko dođe u zabludu jer se ipak radi o utjecajnom filmu. 

To nije prvi put da se deGrasse Tyson osvrće na znanost u hit filmovima. Isto je napravio i za filmove Gravity i Interstellar.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • IVAN1105 28.12.2015.

    Film sam pogledao...kao film je dobar, kao nastavak ratova zvijezda malo razočaranje

  • znatizeljni 26.12.2015.

    Odlican nacin da isprovocira javnost i na taj nacin nam barem malo priblizi stvarnos i caroliju svemira!

  • razercoku 25.12.2015.

    SRetan bozic svima. Ovako samo sam prvu recenicu procitao i moram dati komentar... To je samo jeda n film u nizu koji ima jako odlicne efekte a prvenstveno u 3d produkciji ovaj krelac satro fizicar (debo) njega jednostavno zanemarite i preporucam da pogledate film znaci ja osobno nisam gledao sve nastavke samo prezadnji i sad ovaj i meni je stvarno bio jako dobar i mogao bih pogledati jos jednom naravno u 3d-u. Samo obratite paznju na bb-8 robota jednostavno cijelo kino je pucalo od smjeha ma film je jednostavno pre dobar, a ovaj hebeni bilmez stro otkriva greske neka se posveti necemo sto ljudima moze pomoc u zivotu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare