Obavijesti

Tech

Komentari 55

Kako je Tyson 'raspalio' po znanosti u Ratovima zvijezda

Kako je Tyson 'raspalio' po znanosti u Ratovima zvijezda
1

Poznati astrofizičar je na svom Twitter profilu ukazao na sve znanstveno neispravne stvari koje smo imali priliku vidjeti u novom nastavku popularne sage Ratovi zvijezda

VIDEO

Ratovi zvijezda obaraju rekorde novim filmom Sila se budi. No, nisu svi zadovoljni znanošću iza filma. Ratovi zvijezda nikad nisu previše obraćali pažnju na znanstvenu ispravnost svojih svemirskih bitki ili priča, no ne znači da će taj dio biti izostavljen u obilju recenzija koje čitamo ovih dana. 

U komentare se uključio i poznati astrofizičar i popularizator znanosti Neil deGrasse Tyson, koji je i voditelj emisije StarTalk na National Geographicu. 

On je također i veliki fan Zvjezdanih staza, serijala koji se puno više osniva na stvarnoj znanosti. 

- Postoji obećanje stvarne znanosti u Zvjezdanim stazama, no to nije slučaj u Ratovima zvijezda. No, plješćem na činjenicu da unatoč tome mnogi razmišljaju o svemiru kada gledaju Ratove zvijezda - poručio je Tyson. 

On je proteklih dana na Twitteru rado iznio niz znanstvenih grešaka u novom filmu Sila se budi.

- U Ratovima zvijezda 'Sila se budi' BB-8, glatka rotirajuća metalna okrugla robot-lopta, bi se zapravo nekontrolirano otkotrljala na pijesku - tvitao je deGrasse Tyson. 

Također je kritizirao upotrebu termina "parsek", koji je u filmu korišten kao brzina Millenium Falcona, dok Tyson ističe da parsek nije jedinica za mjerenje vremena, nego opskurna jedinica za udaljenost od otprilike 3,26 svjetlosne godine. 

Osvrnuo se i na nemogući podatak da TIE lovci u filmu ispuštaju jednaki zvuk bez obzira jesu li pritom u scenu u zraku nekog planeta ili u svemiru. Smetala mu je i scena u kojoj planet nekako uspijeva usisati energiju zvijezde, Neil ističe da bi u tom slučaju planet jednostavno - ispario.

No, iako je ovaj poznati fizičar našao niz znanstvenih zabluda u filmu, to ne znači da fanovima to jako smeta. Dapače, većina fanova Ratova zvijezda nikad nije patila na praćenje zakona fizike. Mnogi su ga fanovi čak i napali na Twitteru nakon tih objava. Tyson je uzvratio da je morao istupiti jer ne želi da netko dođe u zabludu jer se ipak radi o utjecajnom filmu. 

To nije prvi put da se deGrasse Tyson osvrće na znanost u hit filmovima. Isto je napravio i za filmove Gravity i Interstellar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.