To je to što me zanima!

Kako smo promašili: U svemiru ima deset puta više galaksija

Dosad smo mislili da naš svemir ima oko 200 milijardi galaksija, ali uz nove izračune znanstvenici su pomoću Hubblea otkrili kako je taj broj najmanje 10 puta veći
Vidi originalni članak

Uz pomoć Hubblea i drugih opservatorija, znanstvenici su izračunali dosad najtočniji popus galaksija u vidljivom svemiru i otkrili da smo imali drastično krivu procjenu. Umjesto 200 milijardi galaksija, znanstvenici kažu kako ih u svemiru ima barem 2 bilijuna.

NASA je objavila kako vidljivi svemir ima najmanje 10 puta više galaksija od ranijih procjena. To znači i da se mora promijeniti broj zvijezda u vidljivom svemiru, kojih zbog novog povećanja galaksija ima oko 700 tisuća milijardi milijardi - ili 7 sa 23 nule. I to se odnosi samo na vidljvi svemir, odnosno dio svemira koji možemo promatrati, što znači da će možda biti nemoguće otkriti točan broj svih galaksija. 

Astronomi već desetljećima pokušavaju otkriti točan broj galaksija u svemiru, a do prethodne procjene došli smo također zahvaljujući Hubbleu. Za ovu novu zaslužan je tim sa Sveučilišta u Nottinghamu kojeg je vodio Christopher Conselice. Hubbleove snimke dubokog svemira spojili su s podacima drugih astronoma i prebacili ih u 3D kako bi dobili točniju procjenu broja galaksija u raznim fazama svemira. Svemir je tako u dalekoj prošlosti bio pun sitnih galaksija koje su se spojile sa sličnima i formirale velike galaksije koje i sad vidimo. Kako su se galaksije spajale tako se smanjivala i gustoća.

Koristeći različite snimke i nove matematičke modele izračunali su koliko galaksija postoji, a da ih ne možemo vidjeti sadašnjim teleskopima. Njihov zaključak je da više od 90 posto galaksija ne možemo vidjeti ni najsnažnijim teleskopima jer su premale ili predaleko. 

- Jednostavno je zapanjujuće da više od 90 posto galaksija tek trebamo proučiti - rekao je Conselice. Dobra vijest u svemu je da stižu veći i snažniji teleskopi koji će moći pogledati prema samom početku svemira. Jedan od njih je i James Webb teleskop koji će moći vidjeti te jedva uočljive galaksije.

Idi na 24sata

Komentari 203

  • ola_55 16.10.2016.

    da da ,oni sve znaju sad su se samo malo zahebali ,pa zar nismo culi da znaju koliko je svemir velik ,koliko ima milijardi ,,itd itd ,,tu pricu smo culi i da je zemlja ploca koju drze 4 slona ,i da postoji kraj svijeta ,i da se sunce okrece oko zemlje ,,sve su to znanstvenici tvrdili bez ikakvih dokaza ,,,..sad smo se prebacili na svemir ,zna se koliko je velik ,kako je nastao ,koliko je star ..i normalno , nasa galaksija je opet u centru ,,sve se vrti oko nje ,i gdje su granice svemira ,sve su oni to provjerili ,imaju teleskope da sve vide ,i sve znaju cak i da vide sta je iza drugih galaksija ,,i galaktickih izmaglica .

  • Nika22_1 14.10.2016.

    Knjiga od prof lawrencea kraussa universe from nothing....je odlicna a cini mi se da ce i ova nova... greatest story ever told... biti vrh

  • Filomena 14.10.2016.

    nema šanse izračunati koliko je čega u prekrasnom beskonačno svemiru .... čak ni zvijezda na nebu nema uvijek isti broj, gledano prostim okom,,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare