To je to što me zanima!

Kako staviti lance? Nije teško, samo isprobajte prije snijega

Uvijek, ali baš uvijek lanci se montiraju samo na pogonske kotače! Ali kada ih montirati? Zakon kaže - Zimska oprema obvezna je kada je na cesti više od 5 cm snijega
Vidi originalni članak

Velik broj vozača za vrijeme snježnih uvjeta na cesti pita se koristiti autocestu ili stare ceste da bi stigli do svog cilja. Dilema je još veća ako sami morate na put automobilom, a najavljena je velika mogućnost snježnih padalina. Tada nastupa i strah, a u strahu su velike oči!

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mnogi jednostavno nisu imali prilike voziti u takvim uvjetima, a montaža lanaca za snijeg im je potpuna nepoznanica i u pravilu ne znaju kako ih staviti na kotače. Još manje takvi vozači znaju procijeniti kada je pravi trenutak za postavljanje lanaca na kotače. 

Uvijek, ali baš uvijek montiraju se samo na pogonske kotače! Ali kada ih montirati? Zakon kaže - Zimska oprema obvezna je kada je na cesti više od 5 cm snijega.

Najbolje je vježbati kod kuće!

Ako se spremate na put kroz dionicu na kojoj je obavezna zimska oprema, a nemate zimske gume, u prtljažnik stavite lance čiju ste montažu isprobali ispred kuće ili na parkingu zgrade. Naravno u 'mirnodopskim' (suhim uvjetima).

Morate biti svjesni da je montiranje istih daleko teže kad je cesta prekrivena snijegom. Pripremite se, obavezno na ruke navucite rukavice i ponovite postupak koji ste kod kuće izvježbali i problema neće biti.

Ako ćete se na temperaturama ispod nule učiti montirati lance, jadna vam majka!

Stavljanje lanaca - korak po korak

  1. Izvadite lance iz kutije i rasprostrite ih na tlo.
  2. Vidite da se nigdje ne preklapaju i da nisu zapetljani
  3. Najbitnije je da sajlu provedenu kroz lance provedete sa stražnje strane kotača i zakačite s gornje strane
  4. Obujmite kotač lancima prema prednjoj strani kotača i zakvačite potrebne "kukice"
  5. Sve skupa dobro zategnite s prednje strane kotača.

I posao s lancima je gotov.


Sjednite u auto i polagano krenite. Nikako nemojte pretjerivati s brzinom jer će se lanci vrlo lako otkvačiti ili pokidati ako budete vozili brze od gradskog ograničenja! Izbjegavajte i naglo startanje osobito na mjestima gdje nema snijega jer će tada kotači jako proklizavati.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Brucka 14.12.2018.

    Ja imam Mischelinove mreže i samo navučem kao čarapu!!!

  • lemi1983 14.12.2018.

    Dobro objasnjeno jos da pokazu kako lance odlijepiti od prsta kad je veliki minus😀 nedavno je tako bila emisija kalo zamjeniti kotac na automobilu pa govore postavi se dizalica podigne automobil da kotac bude odvojen od podloge jedno 5 cm i onda otpustimo kotac totalno krivo kotac se uvijek popusti prije dizanja dizalicom jer ako je jako pritegnut automobil moze pasti sa dizalice prilikom cimanj kljucem itd al eto strucni kadar je sve objasnio tako i sada

  • Hiroo_Onoda 14.12.2018.

    Dobro piše u tekstu - stavljati lance na cesti prekrivenoj snijegom na minus 5 i uz ledeni vjetar je zbilja teško (a baš ih i stavljaš kad ima snijega, zar ne?). U poslu sam morao gotovo svaku godinu odmah iza nove godine obići cijelu Hrvatsku. Vozio sam pikap sa zimskim gumama pa sam imao privilegiju da utovarim dvije ljetne gume sa felgama i lancima. Samo jednom sam ih morao montirati. Bio je cjelonoćni zastoj kod Lukovog Šugarja, a vrijeme paklensko. Vjetar je bacao šlepere na bankinu tako da su vozači praznih šlepera rezali cerade da smanje otpor zraka. Cerade su odletjele prema moru, ali kamioni su ipak ostali naslonjeni na bankinu. Mislio sam da ću ostati bez prstiju dok sam mijenjao kotače. Sumnjam da bi po takvom vremenu uspio staviti lance.

Komentiraj...
Vidi sve komentare