To je to što me zanima!

Kakva je kvaliteta života u niskoenergetskoj kući

Prednost niskoenergetske kuće nije samo u smanjenoj potrošnji energije. Udobnosti stanovanja ne može se odrediti cijena
Vidi originalni članak

Ušteda je svakako važan razlog zbog kojeg su se Jelušići odlučili na niskoenergetsku kuću. (link na tekst o uštedi) No ne i jedini. Kvaliteta života u takvoj kući ne može se kvantificirati.

Prozračnost, optimalna vlažnost, ujednačena temperatura prostora čine specifičnu mikroklimu u niskoenergetskim kućama, a postiže se dostatnom toplinskom izolacijom i štedljivim sustavima grijanja i hlađenja.

Jelušićev arhitekt, Tomislav Rukavina dodaje da kvaliteti stanovanja pridonosi pažljivo projektiranje prostora i orijentacije, odabir materijala i adekvatna zaštita od sunca ljeti i usmjeravanje sunčevih zraka koje u zimskim mjesecima prodiru duboko u prostor i zagrijavaju ga. Novu dimenziju stanovanja daje dvorište ali i terasa na ravnom krovu. 

„Krov nam pruža potpuno novi doživljaj. Produžava nam ljetni ugođaj, osobito uživamo u sumraku. Jako smo zadovoljni pozicijom i orijentacijom kuće, toplinskim karakteristikama, mikroklimom prostora, prozračnošću kuće. A i drveće koje smo zadržali na parceli nam obilato vraća za takvu odluku“ dodaje Marko Jelušić skupljajući plodove smokve, kruške, jabuke i starog lješnjaka.

Više pročitajte na microsite-u projekta Niskoenergetska kuća 2.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare