To je to što me zanima!

Kao Armageddon: NASA želi poslati astronaute na asteroid

Plan znanstvenika je prvo poslati robotsku misiju na neki asteroid, a do kraja sljedećeg desetljeća i tim ljudi koji bi istraživao asteroid udaljen 5 mil. kilometara
Vidi originalni članak

NASA će sljedeći mjesec početi s obukom astronauta kako bi mogli sletjeti na asteroid udaljen od Zemlje skoro 5 milijuna kilometara, prema čemu se odlazak na Mjesec udaljen 384.000 km čini kao mačji kašalj. 

Misija se planira za sljedeće desetljeće, a astronauti koji se već pripremaju sletjeli bi na asteroid koji juri svemirom brzinom od 80.000 km/h. Znanstvena misija na asteroidu, na kojem bi se kretali vozilima, poslužila bi i za stjecanje znanja i vještina ako bi u nekoj budućnosti trebalo otići na asteroid koji ugrožava Zemlju. Nešto slično kao u filmu Armageddon.

Britanski astronaut Tim Peake za Telegraph je govorio o misiji koju će NASA predstaviti sljedećeg mjeseca. Put do asteroida i nazad trajao bi godinu dana, a tim astronauta morat će vježbati kako na površini malog asteroida voziti vozila, hodati i skupljati razne uzorke. Za rad na asteroidu pripremat će se i u podvodnoj bazi kod Floride u kojoj će živjeti 12 dana. Ovakva misija poslužit će i za testiranje tehnologija za buduće ljudske misije na planete poput Marsa. NASA se nada da će robotske i ljudske misije na asteroidima pružiti otkrića o nastanku svemira, ali i znanja o obrani od asteroida.

- S tehnologijama koje imamo danas i koje se razvijaju, misija od godine dana svakako je ostvariva - rekao je Peake koji je dodao kako asteroidi predstavljaju stvarnu prijetnju.

- Uz dovoljno vremena vjerojatno bi poslali robotsku misiju koja bi preusmjerila asteroid, no uoči li se neki objekt kasnije ili je prevelik, mogao bi se ostvariti filmski scenarij u kojem bi trebali poslati ljudsku misiju - rekao je Peake. Dodao je kako bi htio biti u timu koji će sljedećeg desetljeća ići na asteroid. 

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Jomu1974 26.12.2017.

    Hahaha asteroid koji piči tom brzinom, kao jedna cjeline bez atmosfere, to ti je nešto kao da se muha pokušava održati na avionu koji ide hiljadu na sat, i još će se kretati autima, hahaha hahaha hahaha nikad dalje ljudska noga nije kročila od Antartika koji okružuje naše okeane, visina znamo da je 40 metara, ali daljina još niko od nas, to je ono što oni istražuju već više od 50 godina i još nisu kraj našli, a prosipaju narodu da su bili na Mjesecu, laž laž i samo laž, naša zemlja ima svoju atmosferu i upravo zato opstajemo na njoj, sve mimo Zemljine atmosfere pluta svojom brzinom svemirom kao i naša planeta zemlja, jest narod ovca Bože dragi. Čuj sateliti plutaju u svemiru u krugu naše planete, hahaha to je glupost prošlog stoljeća, znači NEMOGUĆEEEEEEE,, satelit ili bilo koji drugi objekt bi prošišao upravo kao taj asteroid svojom brzinom svojom putanjom kroz svemir. 100% vas lažu za putovanja kroz svemir,

  • zlikavac 18.05.2012.

    Ništa ne pišete o asteroidu 183 CUNO koji će 20 u ovom mj.približiti zemlji a veselih je dimenzija:)))

  • andi_1 18.05.2012.

    što ne pošalju Bruca Wilisa , on je već uhodan s takvom misijom :-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare