To je to što me zanima!

Kćeri su transplantirali majčinu maternicu da bi ostala trudna

U Švedskoj je tim liječnika prije deset dana obavio zahvat umjetne oplodnje na pacijentici kojoj je presađena majčina maternica. Sad čekaju da se zametak primi
Vidi originalni članak

Prema posljednjim informacijama koje smo dobili u ponedjeljak, pacijentica se osjeća dobro. Još se ne zna je li zatrudnjela.

Operirao ju je liječnički tim pod vodstvom liječnika Matsa Brännströma, specijalista za ginekologiju i profesora u Göteborgu. Nakon deset godina istraživanja 2012. i 2013. proveli su operacije transplantacije maternica na devet pacijentica. Ovo je prvi put u svijetu da su donorice bile u krvnoj vezi s primateljicama

Brännström je ekskluzivno za 24sata komentirao transplantaciju i umjetnu oplodnju. Navodi da je pacijentica kojoj je usađen zametak stara između 25 i 30 godina. Transplantacija maternice, otkriva, traje više od deset sati. Izvodi se usporedno u dvije operacijske sale. U jednoj se nalazi donorica, kojoj se izvadi maternica, a u drugoj istodobno tim liječnika priprema primateljicu za usađivanje nove maternice.

To što je presađena maternica majčina ne znači da će mogućnost začeća biti manja.

- Šansa za trudnoću ženama u starijoj dobi je smanjena, ali u većini slučajeva je sve u redu. To dokazuju žene starije od 50 godina koje su uspješno zatrudnjele umjetnom oplodnjom - objasnio je liječnik.

Pacijentice imaju zdrave jajnike i jajašca, ali im se nije razvila maternica. Zato trebaju novu; trudnoća je nakon tranplantacije moguća, ali rizična

Operaciju je komentirao i prof.dr. Velimir Šimunić, stručnjak za humanu reprodukciju u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Kaže da je pri bilo kojoj transplantaciji prednost krvni rod donora i primatelja.

- Moguće je roditi iz presađene maternice, ali može doći do komplikacija u visokoj trudnoći i pri porodu - misli Šimunić.

Od devet pacijentica koje su primile maternicu, osam boluje od rijetkog MRKH sindroma. Zbog te bolesti maternica se ne razvije, no većina oboljelih ipak ima zdrave jajnike i jajašca. Dakle, one mogu začeti umjetnom oplodnjom, ali za to trebaju zdravu maternicu.

Ako sve bude u redu s pacijenticama i trudnoćom, dr. Brännström predviđa mogućnost izvođenja zahvata u europskim bolnicama za pet do deset godina. S njim se složio i dr. Šimunić, koji misli da će Hrvatska prihvatiti zahvat čim bude siguran i dovoljno istražen.

Tijek operacije: Od transplantacije maternice od umjetne oplodnje i moguće trudnoće:

1. Nakon opširnih i zahtjevnih pretraga liječnici odlučuju mogu li operirati i presaditi maternicu.

2. Majka je u jednoj sali na operaciji dok u drugoj tim liječnika priprema kćer za transplantaciju maternice.

3. Nakon operacije kći ide na umjetnu oplodnju. Ostaje samo čekati hoće li se zametak primiti.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • BunnyMini 04.10.2014.

    Stvarno mi se nikad nije dalo logiat da napisem svoje misljenje,vecinom citam komantare ali sad ono kad citam od nekih ovdje pa ono KAKO VAS SRAMOTA NIJE??? Kada se mjenjaju spolovi i cudesa ona su komentari ako je tako bolje neka drzim fige i sranja a ne pise se onda da se igraju Boga Sto ona je manje vazna nego onaj sto mjenja spol....odakle takva mrznja ja neznam. A da se vama takvo sto dogodi pa bi vas htjela vidit i cut kako biste onda....ljucki kretenizam Za sve ostale komentare svaka cas,prvi komentar sto je bio skoro me rasplakao jer kad neko kaze da pisanjem komentara ne moze se vidit ko ima duse a tko nema. Eto vas sa vasom mrznjom,to ces vas ubit. I nema te pravo govorit tko se igra Boga ...da onaj gore ne zeli da to tako bude NEBI BILO Zapitajte se za sebe sabe,a sad mozete pljuvat Dovidenja

  • licki vuk 04.02.2014.

    sve treba probati ako je potrebno, djeca su nase bogastvo, sto ih je vise sretniji smo,.nije lako u danasnje vrijeme odgajati djecu, al uvjek si se moze prisutiti ako se moze jedno malo tatino i mamino zlato

  • prosvjetitelj 04.02.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare