To je to što me zanima!

Kinezi opet kopiraju: U Land Roveru ljuti na Landwind X7

Iako se sprijeda razlikuje u nekim detaljima, Landwind X7 realno izgleda kao loš redizajn Evoquea. Pogledamo li oba automobila s boka, sličnost je još veća.
Vidi originalni članak

U Kini se prava intelektualnog vlasništva interpretiraju malo slobodnije nego u Europi, pa nas uvijek iznova iznenadi neka besramna kineska kopija europskog automobila. Ovoga puta je na meti bio Land Rover i njihov bestseler Range Rover Evoque. Iako se sprijeda razlikuje u nekim detaljima, Landwind X7 realno izgleda kao loš redizajn Evoquea. Pogledamo li automobile s boka, sličnost je još veća. 

Jasno da su u Land Roveru poludjeli na kinesku kopiju te se boje kako bi im ona mogla pokvariti planove s Evoqueom na tamošnjem tržištu. Naime, X7 stoji oko 18.000 eura, a Evoque oko 50.000. Ipak, u Europi se X7 neće moći prodavati. Zahvaljujući strogim propisima, automobil bi zbog plagiranja odmah bio zaplijenjen i uništen, a njegov uvoznik strogo kažnjen. 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • hende007 07.12.2014.

    Da mogu, kupio bih kopiju.

  • arwin 07.12.2014.

    Dizajn je očita kopija. No za kopirati cijeli auto potrebno je mnogo više od dizajna. Proizvodni proces, tehnologija izrade, tehnologija materijala i još mnogo stvari mora biti na visokom tehnološkom nivou da bi stvar funkcionirala. Ako su Kinezi u tome uspjeli onda sam dizajn i nije toliko bitan jer je on samo vanjsko pakovanje i može se mijenjati po želji uz male troškove. Ako pak Kinezi u ovaj dizajn pakuju nedorađenu mehaniku i ostalo onda se Landrover ne treba bojati jer auto jednostavno ne valja. Uostalom sve ćemo to za par godina vidjeti na našim cestama ukoliko im EU ne udari 100% carine ili ne napravi neku drugu smicalicu.

  • kmarus 07.12.2014.

    I Kinezi zarade masno kad prodaju ovo čudo za 18000 Eur , a kolika je zarada onda sa 50000 Eur ...???

Komentiraj...
Vidi sve komentare