To je to što me zanima!

Kinezi spustili rover na Mjesec, a Iranci opet lansirali majmuna

Nakon sovjetske misije iz 1976. godine, ovo je prvo meko slijetanje na Mjesec. Kinezi će roverom tri mjeseca istraživati naš satelit, a plan je poslati i posadu
Vidi originalni članak

Kineski državni mediji objavili su u subotu poslijepodne kako je svemirska sonda uspješno sletjela na površinu Mjeseca, što je prvo 'meko slijetanje' u skoro 40 godina. Državna televizija prenosila je slike sonde Chang'e 3 dok se približavala Zemljinu satelitu. 

Chang'e 3 nosi 'Zeca od žada', rovera koji će se odvojiti i uskoro krenuti u tromjesečno istraživanje. Kina je ovime postala treća zemlja nakon SAD-a i tadašnjeg SSSR-a koja je uspješno sletjela na Mjesec, a posljednja takva misija bila je 1976. godine, prenosi AP. Inače, meko slijetanje je slijetanje rakete ili druge letjelice, koje ne uzrokuje štetu ili uništenje vozila ili stvari koje nosi. NASA se također nada da će kineska misija donijeti nova saznanja o Mjesecu.

Iranci kažu da se majmun vratio živ i zdrav

Istog dana, Iran je objavio kako su uspješno po drugi put ove godine u svemir lansirali majmuna. Ovo je bio novi pokušaj u programu kojem je cilj slanje ljudi u svemir, a predsjednik Hasan Rohani rekao je kako se majmun Fargam vratio te da je bio savršenog zdravlja, piše BBC. No, prva misija početkom godine dovedena je u pitanje nakon što su snimke iz Irana pokazale dva različita majmuna prije i nakon slijetanja.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • zmijonosac 15.12.2013.

    Valja čim prije naći nove resurse jer ove koje nemilice troše potrošiti će za nekih dvadesetak godina.Rudnike ionako više ne smiju kopati vodoravno nego u dubinu za tih dvadeset godina će proći kroz zemlju pa si već sad traže nove rudnike.

  • Zmar116 15.12.2013.

    Lijepa prilika da se gore osnuje kažnjenička kolonija na svjetskom nivou..mislim da bi bio značajan udio i doprinos Hrvata u tom poduhvatu..

  • kukurikuu 15.12.2013.

    Nikom ne vjerujem da je bio na mjesecu ako nije vidio Muju tamo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare