To je to što me zanima!

Kiša meteora u noći na petak bit će nebeski spektakl godine

Zemlja svake godine sve više ulazi u trag objekta 3200 Phaethon za koji se vjeruje da je izvor čestica koje u prosincu vidimo kao kišu meteora Geminida
Vidi originalni članak

Posljednja kiša meteora 'Geminida' u ovoj godini svoj vrhunac će imati u noći na petak. Ova kiša meteora posljednjih deseteljeća je sve jačeg intenziteta, a ove bi godine trebala biti još zanimljivija jer se Mjesec gotovo ni ne vidi, piše National Geographic. U satu bi se moglo vidjeti između 80 i 120 zvijezda padalica, a astronomi savjetuju da se kiša meteora promatra sa što tamnijeg mjesta. 

Tijekom godine postoje razdoblja kada je povećana učestalost zvijezda padalica, a u prosincu se Zemlja nalazi na putanji koja presijeca rijeku čestica koje porijeklo vuku s objekta 3200 Phaethon, za koji astronomi nisu sigurni je li asteroid ili komet pri kraju života. Nema trag uobičajen za komete, ali njegovi dijelovi koji otpadaju su razlog nebeskog spektakla.  A razlog za sve jači intenzitet kiše Geminida je što Zemlja sve dublje ulazi u njegov trag. Ishodište meteora je u zviježđu Blizanaca, pa su po tome i dobili ime. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • veron 13.12.2012.

    nadam se da ću to moći doživjeti..da neće biti snježni meteori ????

  • gogo95_1 12.12.2012.

    zasto sam skrt dati lovu za neki jeftiniji teleskop, ovakve stvari se stvarno isplati vidjeti..

  • WOMANIZER 12.12.2012.

    super!

Komentiraj...
Vidi sve komentare