To je to što me zanima!

Kliknete na kartu i Hitachijev robotski jednosjed vozi tamo

Ropits je zamišljen kako bi pomagao starima i nepokretnima, a pametni robot sam će doći do odredišta koje ste mu odredili na mobitelu. Koristi niz senzora i kamere
Vidi originalni članak

Izumitelji u Hitachiju rade na razvoju Ropitsa, minijaturnog vozila koje vas može odvesti do željenog odredišta bez da išta radite. Ropits (robot za osobni inteligentni transport) radi tako da preko pametnog telefona ili tableta odaberete lokaciju, a on će sam izračunati i odvesti vas najsigurnijom rutom do tamo. Može manevrirati kroz gradske ulice i izbjegavati prepreke i pješake zahvaljujući laserima, stereo kamerama i GPS-u, a do odredišta neće baš juriti jer mu je brzina oko 6 km/h. Žiroskop će ga održavati stabilnim na neravnom terenu.

Ropits je težak oko 200 kilograma, pogoni ga litij-ionska baterija, a u slučaju da njegova robotska pamet baš i ne radi kako spada, putnik može preuzeti kontrolu i voziti uz pomoć joysticka. 

Dizajneri su ga zamislili kako bi pomagao starima i nepokretnima, može se koristiti u zatvorenom, a njime možete i u lift, piše CNET.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Buster 20.03.2013.

    Hehe bas fora, ali ovakve egzotike prvi japanci skontaju...

  • AntonTrdić 19.03.2013.

    al bi se nagnuo ili prevrnuo kad bi jedan debeli politicar unjega ulego

  • fanny5 19.03.2013.

    To bi dobro došlo svima koji hoće nešto raditi na putu do posla! Pročitati novosti, našminkati se...:))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare