To je to što me zanima!

Nakon 85 godina otkrili da je Pluton veći nego što se mislilo

Letjelica New Horizons u posljednjih nekoliko dana otkrila nam je gomilu novih podataka o Plutonu. Precizno smo ga izmjerili i znamo da je veći od procjena
Vidi originalni članak

Letjelica New Horizons od Plutona je udaljena tek 230.000 kilometara i napokon nam je odgovorila na jedno od temeljnih pitanja o ovom malenom planetu. Ono o njegovoj veličini.

Najnovije snimke i mjerenja pokazuju kako je promjer Plutona 2370 kilometara, nešto veći od prijašnjih procjena. 

Snimke s jedne od kamera na letjelici tako su potvrdile da je Pluton najveći objekt u Sunčevu sustavu nakon orbite Neptuna, navodi NASA. 

NASA

- Veličina Plutona bila je upitna od njegova otkrića 1930. godine i sretni smo što napokon i ovo pitanje možemo zaključiti - navodi Bill McKinnon sa Sveučilišta Washington.

Novi podaci ukazuju i na to da je gustoća planeta nešto manja. NASA navodi kako je zbog komplicirajućih faktora iz atmosfere dosad bilo teško izmjeriti Pluton. 

Njegov satelit, Haron, pak nema značajnu atmosferu i letjelica New Horizons sada je potvrdila teleskopska mjerenja koja pokazuju da je njegov promjer 1208 kilometara. Sada su uspjeli i detaljnije izmjeriti satelite Niktu i Hidru, koji su promjera 35 i 45 kilometara i najvjerojatnije prekriveni ledom. 

NASA

Idi na 24sata

Komentari 42

  • Behemot 16.07.2015.

    Sad kad su ga ponovno izmjerili tražimo pravdu za Plutona! Povratak na status planeta i javna isprika u svim znanstvenim publikacijama ;)

  • zgbuco 14.07.2015.

    Od Miki Mausa je sigorno veći, ali je zato od Šilje puno manji! Tri put su mjerili i opet im ne štima!

  • ZOKOSLAV 14.07.2015.

    "Mi griješimo prema gore („Wir irren uns empor.“) je jedan poznat citat Gerharda Vollmera koji se skoro svakodnevno može primijeniti na sva istraživanja nauke pa tako i astro fizike ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare